30.9.2008 Samoalta Tongalle | |
2008.10.06 | |
2010.04.13 |
Ulosselvitys Apiasta olisi ollut vielä helpompi jos olisin muistanut käydä maahantulon konttorissa juuri polkemallamme torireissulla. No onneksi muutama lisäkilsa ei haittaa. Muut käyntipaikat olivatkin aivan naapurissa. Satamakonnttori verotti marinamaksua lasketusti, 8 päivää, 306 WSD, n 93 €, sitä vielä kohtuullisti se, että ennen kuin marinaa oli, satama peri kuulema 50 USD joka tapauksessa, joka maksu nyt oli poissa. Tulli halusi lähtöpaperistaan 33 WSD=10 €.
Tuulta oli heikohkosti. Valuimme n. neljää solmua. Kolme tuntia piti koneilla illalla, että pääsimme saarten välistä paremmalle, eteläsuunnalle. Paljon ei vauhti parantunut ennen seuraavaa puoliyötä, jolloin Tongalle tuloa ennokoiden siirryimme keskiviikosta suoraan perjantaihin 3.10.
Kuin iskusta rauhallinen ja hidas kulkumme kallistui sadekuuron puuskaan, joka tuntui kestävän ja kestävän. Meri nousi hetkessä ja vesi lensi ylhäältä ja alhaalta. Pahin alku tuli jopa Tongan suunnnasta, SSW, mutta alkoi vakiintua niin, että koneen ja reivatun isopurjeen avulla pysyimme SSW-suunnassa, kun olimme ensin tunnin verran toisella halssilla väistäneet vedenalaista tulivuorta ja epävarmaa syvyystietoa sen läheisyydessä.
Kolmen tunnin päristelyn jälkeen pystyimme pitämään saman vauhdin ja suunnan pienillä purjeenlisuillakin viimeiset 20 mailia. Keli paheni entisestään, mutta klo 14 saimme 3000 kierroksen, joita harvoin käytämme, avulla painua sisään kapeaa, hyvin merkittyä väylää Niuatoputapun satamaan.
Jälkeenpäin sääkarttaa tutkiessa, pöllytys alkoi aivan ennustetusti, joten viisas ja tarkka olisi ajanut koneella hitaimmat osuutemme ja tullut satamaan juuri kelin alkaessa.
Liikaa jännitystä samalle päivälleKaikki oli niin rauhallista, kuin voi olla 20 sekuntimetrin tuulen kiskoessa paatteja ketjuissaan ja voimaikkaiden sadekuurojen rummuttaessa kanteen, samalla kun neljän jenkkiveneen VHF-keskustelujen ”rodzer thät” kaikui radiosta taukoamatta. Asiaakin oli: Kaksi muuta US-venettä oli lähtenyt kohti Vavauta 180 mailia etelään edellisenä aamuna. Sama, meidän saamamme pölly oli pysäyttänyt ne vähän yli puolimatkaan, ja ne olivat kääntyneet takaisin. Ekan, Argonautin piti tulla klo 2000, ja porukka rupesi valmistelemaan sen ”luotsausta” sisään pimeässä.
Illan hämärtyessä, kiikaroin väylälle. Osoittautui, että toinen tolppapari ulkoapäin n. puolen mailin pituisella, kapeimmillaan vain 20 metrin levyisellä kapealla osuudella oli valaistu, samoin sisin vihreä ja lisäksi vielä ainakin kolme seitsemästä tolpasta laajenevan ankkuripaikan ympärillä. Sen sijaan hyvin päivällä näkyvät valkeat linjamerkit olivat valaisematta.
Argonautilla oli kuulema GPS-reitti laitteessaan, mutta. Yksi jolla, porukan voimakkain ja suurin rib, lähti väylälle käsivaloineen vastaan ja toinen oli valmiudessa. Argonaut lähestyi väylänsuuta ja jolla kertoi valaisevansa toista ulointa tolppaa. Starboard, starboard, starboard!!! Monta kertaa toistuva hätäinen huuto VHF:ssä: Oikealle, oikealle ...! Sai harvat hiukseni nousemaan pystyyn. Vaikka tuuli oli vieläkin myrskyisä, etuna tulijan kannalta oli, että se puhalsi vastaisena väylällä. Tuossa tuokiossa Argonaut kierteli ympärillämme ankkuripaikkaa etsien.
Seuraavan aamun valjettua tuli sisään toinen takaisin palannut Hannah US, amerikkalaismallinen kosteri n. 40 jalk, josta perä ”leikattu” suoraksi, ja jostain muualta seilannut Kairos US, Island Packet 34. Radioaalloilla ei ollut hiljaisempaa. Kuulimme, että Argonautilta, klassisen näk. 38-40 jalk. oli veto ollut kateissa aukolle saavuttuaan. Konehuoneesta sen oli saanut kytkettyä. Gps:kin oli tiltannut juuri kanaalissa, eikä ankkuripaikalle tullessa löytynyt ankkuripelin säädintä.
Avustavan jollan kuski kertoi samassa keskustelussa olleensa täysin hukassa väylällä, mutta hänen mukanaan ollut paikallinen Nico, oli tarkkaan tiennyt missä oli ja miten toimia.
Sekä Argonautin, että avustavan jollan Eagles Wingsin kipparit vakuuttivat yhteen ääneen, että ei enää koskaan toiste!
Meillä oli ollut, juuri saavuttuamme, iltapäivä aikaa seurata ja miettiä mitä olisi tehtävissä, mutta emme osallistuneet tapahtumaan, joka muistutti pelastustoimia, ja olisi varsin helposti voinut sellaiseksi kääntyäkin.
Ilman hengenhätää ei yleensä ole syytä riskeerata. Merelle aamua odottamaan jääminen ei ole mukavaa, mutta useimmiten turvallisempaa. Tässä tapauksessa linja-taulut olivat helposti saavutettavissa, ja apujoukkoja riittävästi. Olisi ollut mahdollista lähettää pari niitä valaisemaan tai suorastaan valoa kummastakin näyttämään radioyhteyksin. Kesymmällä kelillä olisi voitu lähettää jolla joka tolpalle. Nyt se ei ollut mahdollistakaan ja useampi olisi varmaan sekoittaneet tilannetta. Myös päivänvalossa etukäteen ajettu reitti käsi-gps:ään olisi saattanut helpottaa jollan orientoitumista.
Me olimme orientoituneet selvittämään maanantaina. Em. Kairos halusi tehdä sen heti, kun mahdollista. Heidän 24-vuotias poikansa kuskasi jollalla 1 miehen ja 3 naisen viranomaispartion heille aivan naapuriimme. Kun oli valmista kysyivät meistä. Kerroin tarkoituksemme, mutta sanoin jos on pakko, niin siitä vaan. Juu on ja ilman ylityömaksua. Poika lupasi kuskata porukan meille ja vielä takaisin rantaan. Hiljainen karanteenimies istui sohvan nurkkaan vilkkaampien rouvien, tullin, terveyden ja maahantulon viereen. Paperin, pari kullekin täytettyäni ja Riitan porukkaa kahviteltua Kairoksen poika heittikin joukot maihin.