24.11.2008 Opuassa opittua | |
2008.11.24 | |
2010.04.13 |
Seitsenpäiväinen aikayksikkö on kulunut normaalin nopeasti. Ilmat ovat olleet kauniit, yöt alkuun 12 asteisia ja päivät aurinkoisia ja lämpimiäkin. Pari-kolme yötä sitten tuulet kääntyivät pohjoiseen, lämmeten lähelle 20 astetta, ja tarkenimme jopa ilman lämmitystä.
PyöräilemässäLauantaina otin pyörät ulos ja poljimme ensin lossilla salmen yli ja siitä 8 kilsaa Russeliin.
Hyvin vähän siellä ihmeteltyämme astuimme pieneen, kotkalaisen tuurimoottorin kokoiseen ja näköiseenkin paattiin joka liikennöi Russelin ja Paihian väliä. Tutusta Paihiasta pistelimme pari kilsaa Waitangiin, jossa vähän vahingossa tutkimme maorien sotakanoottia ja sen kauripuun kantoa, josta kanootin keula ja perä oli tehty. Vahingossa sikäli, että tulimme pyörillämme rannan nurmikkoa pitkin emmekä maksua perivän opastuskeskuksen kautta. NZD 20/henki, n. € 9, olisikin ollut liikaa paikasta, jonka tarkemmin tutkimme v.2000. Liika on liikaa, vaikka tärkeä maorien ja valkonaamojen sopimus täällä sovittiin v. 1840.
Maorien sotakanootti Waitangissa
Tämä kanto jäi kauripuusta, josta edelläolevan kanootin keula ja peräosa on muotoiltu. Kauri oli niin hyvä laiva- ja rakennuspuu, että se kaadettiin melkein sukupuuttoon.
Yhteisellä fish&chips-annoksella terästettyinä jaksoimme hyvin polkea alamaat ja taluttaa monisatametriset ylämäet takaisin Opuaan. Parikymmentä vaankilsaa tuli, mutta kahdeksassa tunnissa näimme sentään monenlaista kasvia, käpyä ja lintua.
Pohjatuuli tarkoitti matalan lähestymistä Tasmanian mereltä, ja jos yön päivän lämpö tulikin samaksi, tuli myös kaksi sadepäivää. Eilinen enempi tihkua ja tätä toista yltyvää tulimme juuri viettämään kotiin (veneeseen).
Ensivisiitillä yökyläänEilen aamulla Asser Saaristo tuli hakemaan meitä heille Kerikeriin saunomaan. Kun ensin oli tutkittu Asserin ja skottisyntyisen Stellan neljä vuotta uusi talo, pyyhkäistiin porukalla kiertoajelulle. Vesisade ei juuri haitannut, kun autosta tutustuimme Uuden-Seelannin pariin vanhimpaan rakennukseen Kerikerin ”Kivitaloon” ja sen takana pilkistävään puiseen lähetystaloon. Välillä ajeltiin itään ja länteen 5-10 m korkeiden, bambu -ja sypressiaitojen tuulelta suojaamien, laajojen hedelmätarhojen väleissä. Kiwi-hedelmää tietysti kasvoi ja viiniköynnöstä sekä sitruksia kaikenlaisia.
Pari hienoa ankkuripaikkaa käytiin kiikaroimassa ja Kerikeri pursiseuran marina. Takaisin saunataloon tultuamme Asser näpäytti Sawo-kiukaan päälle. Vähän pisti epäilemään pieni kiuas ja se, että Asser sanoi: ok, kolmen ja puolen tunnin kuluttua on valmista.
Asser ja Stella Saaristo. Sauna lämpiää.
Säädetyn ajan jälkeen, talosta saamiimme uikkareihin verhoutuneina, painuimme neljään pelleen lauteille. Runsaat 80 astetta ja kipakat löylyt häivyttivät kaikki epäilykset. Jäähdyttely talon tapaan tarkoitti löhöilyä avokuistin porealtaassa porukalla. Sawo piti pintansa koko prosessin ajan ja palautti meidät saunakansaan 1,5 vuoden löylyttömyyden jälkeen.
Loppuilta herkuteltiin gourmet-grilli-illallisella, joka sujuvasti huuhtoutui alas tasokkailla viineillä. Ja siitä sitten pötkölleen täyden palvelun vierashuoneeseen, niinkuin ensivisiitillä kuuluukin.
Asser ja Stella SaaristoAsser Saaristo eli elämänsä ensimmäisen vuosikymmenen Helsingin herrana ennen muuttoa Ruotsiin perheensä mukana. Aikuistuttuaan, hän rupesi ajamaan kilpaa moottoripyörällä, käyden tienaamassa rahat kalustoonsa merimiehenä sesonkien välissä. Jotenkin Asser ehti kouluttautua insinööriksi Ruotsissa ennen suunnistamistaan Australiaan. Maanosa tuli sittemmin varsin tutuksi lukemattomilla työmatkoilla sen joka kolkkaan. Kun työelämä muuttui liian kiihkeäksi Asserin työmaalla, ja Stellakin teki pyöreitä vuorokausia omassa yrityksessään Länsi-Australiassa, oli aika lopettaa. Etenkin, kun viime aikoina vauhti oli ollut niin kova, että he tapasivat vain lentokentillä tai matkalla sieltä tai sinne.
Hyvänä uuden elämäntavan alkuna Stella ja Asser asuivat isossa, tilavassa, laivamaisessa moottoriveneessään, Tempus, Opua marinassa sillä aikaa, kun taloa rakennettiin Keikeriin.
Asser Tempuksen kahvoissa.
Saksalaiset tulevatEi tarvi ku olla vuorokausi saunomassa ni jo on sakemannit valloittanut koko Opuan. Todella pari-kolme niitä taisi olla aikaisemmin, mutta nyt on rannat väärällään. Kymmenen ei riitä. Ei siinä mittään, jo rupes samalla kuulumaan suomeakin eetteristä. Tulijoiden joukossa oli nimittäin myös Tuulivei, Formosa-ketsi, 14m+pitkä keulapuomi ja vielä taavetit perässä sojottaen. Alex Schmid sanoi 17m, ja Marja Luoma-Schmid oli yhtä mieltä. Ovat ”meidän” laiturin päässä.
Tuulivei, Hampuri
Tuulivei on melkein liian pitkä pieneen kameraan.
Illansuussa tuli vielä odottamamme Chimu, HR 40, Sirkka-Liisa Warneke ja Timo Tanttu Uudesta-Kaledoniasta. Suomen lippu lepatti suorana saalingin alla ja hyvä niin, sillä Chimun n. neljä vuotta vanhasta SELDENIN kolmisaalinkirikistä oli paapuurin alempi välivantti pamahtanut aamulla poikki. Kävimme kyllä sateessa tarkastamassa, että Chimu oli turvallisesti tullilaiturissa, mutta muuten tiedot ovat eetteristä, sillä kelin takia, vettä tulee kuin aisaa ja, josta tätä kirjoittaessani luetaan 50 solmun myrskyvaroitus. Maahantuloviranomaisetkin lopettivat selvityksen ja paatit, joita tulee sisään kaiken aikaa saavat ja joutuvat menemään ankkuriin aamua odottamaan, sillä karanteenilaituri on täysi.