Lomalle | |
2009.01.04 | |
2010.04.13 |
Joidenkin tietojen mukaan olen ollut lomalla yli kymmenen vuotta, mutta nyt olin taas sen tarpeessa. Chimukin oli saanut Whangareissa suunnittelemansa huollot valmiiksi, joten peräkanaa putputimme runsaat pari tuntia ennen ylävettä viisimailisen Limestone-saaren ankkuripaikalle. Sunnuntaina jatkoimme jokea alas täysvastaiseen. Nyt veden ulosvirtaus kevensi parin tunnin koneajon Urquharts Bayn ankkuripaikalle, aivan joen suun korkean niemen suojaan.
Minulla jollan pumppaus, sitten Savusavun, jäi vielä suunnitteluasteelle, kun Timo ja Sirkka-Liisa iltapäivällä jo tulivat hakemaan meitä lenkille niemen poluille. Varsin komeat olivat maisemat ja mielenkiintoiset puut, pensaat, linnut.
Viikko Urquharts Bayn poluillaSeuraavaksi tuli sadepäivä. Kuikuilimme sisällä kuin Noa arkissaan. Suunnitelmamme oli ollut purjehtia Chimun kanssa Great Barrier-saarelle, mutta peruimme, sillä rivakkatuulisen sadepäivän jälkeen säätiedot povasivat keveitä kelejä. Katsoimme, että meillä ei ollut aihetta koneilla osaa 45 mailista, etenkin, kun lähipäivien ennusteet eivät luvanneet kovin otollisia tuulia paluumatkallekaan Whangareihin. Chimulle tilanne oli toinen, sillä he olivat joka tapauksessa menossa kohti Aucklandia.
Niinpä 30.12. klo 07 olin juuri avannut silmäni, kun kuulin pienen äänimerkin. Mietin mikä vehje, puhelin, gps tai joku muu meillä päästäisi moisen. Nousin katsomaan. Chimu oli juuri tehnyt kunniakierroksen Iiriksen ympäri ja suunnisti merelle.
Tapasimme Chimun Trinillä vuosi sitten ensi kertaa. Siitä lähtien kurssimme ovat olleet melko samansuuntaiset. Kolumbiassa, Panamassa, Galapagosilla, Marquesassaarilla ja Papeetessa olemme olleet yhtä aikaa. Tehneet retkiä ja parantaneet maailmaa. Kolme kuukautta Tahitin jälkeen Chimun seikkaillessa Fidzin, Vanuatun ja Uuden-Kaledonian vesillä, me tutustuimme kahteen Samoaan ja Tongan Niuatoputapuun. Opuassa reittimme kohtasivat jälleen.
On mahdollista, että vielä kohtaamme Aucklandin vesillä ennen Chimun suuntaamista kohti Eteläsaarta ja myöhemmin Australiaa. Ehkä siellä sitten, tai Indonesiassa vaiko Thaimaassa? Eihän pallo niin kauhean iso ole.
Pari tuntia Chimun lähdön jälkeen nostimme ankkurin suunnitelmana seilata Tutukakaan 24 mailia pohjoiseen. Tunnin seilasimme alle kolmen solmun vauhtia kunnes koko meri suli rasvatyyneksi. Koneilimme takaisin ankkuripaikalle. Vielä pari-kolme päivää kuuntelimme ahkerasti säätietoja sama Tutukaka mielessä, mutta tuulet pysyivät vastaisen ja erittäin kevyen tai olemattoman linjalla. Teimme kävelyretkiä seilauksen sijaan.
Hiihtokelejä odotellessa
Loma-alueemme 395 metrissä kasvavan kanervapuun latvasta kuvattuna
Ankkuripaikallakin riitti mielenkiintoista katseltavaa. Veneitä tuli ja lähti ja vaihtoi koukun paikkaa vaihtelevan pyörivissä tuulissa ja vuorovesivirrassa. Jollat, kajakit, vesiskootterit, ei montaa, ja maan ”kansallisveneet” alumiiniset, trailerilla kulkevat, tuulilasi- ja hardtop-veneet päästelivät kala-apajille ja pois sieltä. Kaikkea oli kuitenkin sopivassa suhteessa.
Kun oli niin kaunista, emme ottaneet peräprutkua lainkaan jollaan. Eräännä päivänä, kun taas soutelin kohti rantaa airo rusahti poikki. Ei olisi kannattanut, uuden Avon-jollan saatuamme, kehua sen suomalaisia Lahna-airoja. Mitä lie pikakasvatettua hötöpuuta, vaiko Venäjän silloin vielä verotonta tuontisilppua. Edesvastuutonta kuitenkin, sillä sen lisäksi, että airolla on kiva lipikoida kauniilla ilmalla, kuten nyt, ne ovat myös vara-, apu- ja hätävälineet kaikille keleille.
Lahna-laatuairot?
Korjaus oli kuitenkin helppo, sillä puu katkesi suoraan muoviliitoksen muhvin vierestä. Uusi sovitus vaan muhviin ja paikoilleen. Puuaines siitä ei tietenkään vahvistunut.