12.3.2008 Kiinanpäivä Cartagenassa | |
2008.03.14 | |
2010.04.13 |
12.3.2008 Cartagena, Kiinan päivä
Aamupäivällä kaveri kiinalaisesta veneestä souteli luoksemme ja kiipesi pyydettäessä Iirikseen. Olimme nähneet yksinpurjehtijan jo Curacaolla ja täällä pari kertaa moikanneet jollalla ohi mennessä.
Zhai Mo, 39, oli lähtenyt 18.5.2007 purjehdukselleen Quindaon läheltä Rizhaon kaupungista, jonka mukaan venekin on nimetty. Hongkong oli matkan ensimmäinen pysähdyspaikka. Sieltä Zhai jatkoi Filippiinien kautta Djakartaan Indonesiaan. Intian valtameri ylittyi muutamalla pysähdyksellä. Zhai joutui poikkeamaan veneeseen tulleen vian takia Chagossaarille. Vastaanotto kielletylle tukikohtasaarelle alkoi rynnäkkökiväärin kalistelulla, mutta amerikkalaisjoukot myös korjasivat hänen veneeseensä tulleen vian. Matka jatkui Seychellien ja Mosambikin kanaalin kautta Etelä-Afrikkaan ja edelleen Karibianmerelle.
Me katselimme, kun hän etsiskeli sopivaa ankkuripaikkaa läheisyydestämme Curacaon Spaanse Waterissa, mutta me taas ankkuroimme hänen viereensä Cartagenassa. Täältä Zhain matka jatkuu Panaman kanavan, Galapagossaarten ja Hawaiin kautta takaisin Kiinaan hyvissä ajoin ennen 8.8.2008 alkavia olympialaisia.
Kun hän palaa veneineen Kiinaan on hän ensimmäinen kiinalainen, joka on purjehtinut yksin pallon ympäri.
Zhai on monen alan taitaja. Hän maalaa abstraktisia, hyvin värikkäitä tauluja. On tutkinut länsimaista taidetta sekä Tyynenmeren ja Afrikan alkuperäiskansojen taidetta. Lisäksi hän on kiinalaisen CCTV:n kuvaaja , jolle myös kuvaa matkaltaan laajan sarjan.
Purjehtimaan Zhai opetteli v. 2000 seilaamalla yksin ympäri Uuden-Seelannin 8,9metrisellä veneellä. Konstin opittuaan, hän harjoitteli vuoden verran samalla veneellä matkallaan Tongan ja Fidzin kautta Kiinaan, jossa jatkoi yksinpurjehduksiaan pitkin Kiinan rannikoita. Lisäksi Zhai on ehtinyt purjehtia myös Japanissa ja Ranskassa.
Maailmanpurjehdukselle hän haki ”Rizhao-kaupunki”, ex. Meridian-veneen Japanista. Se on 1984 Australiassa rakennettu, argentiinalaisen German Frersin suunnittelema aikansa raaseri: pituus 12.36, leveys 3.85, syväys 2.25, uppouma 7 tonnia ja karu sisältä. Rakentamisessa on käytetty jo silloin hiilikuitua ja lujitemuovivenettä tukee sisältä laaja alumiinikehikko keskiveneessä.
Näiden tietojen kerääminen oli hauskaa iloisen ja välittömän Zhain kanssa ja oleellinen osa sitä oli CCTV:n tarjoama lounas Club Nauticolla, mutta äärettömän puutteellinen kiinankielen taitoni pisti eleet ja käsimerkit koville. Juuri, kun olin saanut edelläluetun kokoon, sitä oli helppo täydentää ja tarkistaa kahden englanninkielisen lehtileikkeen avulla.
Pilvenpiirtäjien varjossa
Edellä kuvatun henkisen kilvoittelun vastapainoksi luiskahdimme taksiin, paikkakunnan vuokra-autoille tyypilliseen, uudehkoon, keltaiseen ”miniautoon”, max. 1000 kuutioiseen, Daihatsu, Huyndai, Chevroletkin täällä. Samat taitavat olla Suomessakin pienimpiä. Täällä ei takseissa ”mersuteta” eikä ”auditeta”, mutta kadut ovat keltaisenaan pirsseistä ja niillä ajetaan.
Me ajoimme lahden toiselle puolelle katsomaan pilvenpiirtajiä. Mereltä tullessa maisema oli kuin Manhattanilla, mutta lähempää pilvenpiirtäjät osoittautuivat ”vain” 20-30 kerroksisiksi. Boca Granden kaupunginosassa näitä valkoisia torneja on kuutisenkymmentä ja rakenteilla lisää puolet tuosta määrästä. Osa osoittautui hotelleiksi tai pankeiksi, mutta suurin osa oli asuintaloja, apartementos.
Udun seasta ensin näkemämme unelmakaupunki alkoi lähietäisyydeltä rapistua. Jalkakäytävät ja puistot olivat hoitamattomia. Liikenteen meteli rämisi korvissa, ja ympäröiviltä hiekkarannoilta tuulen siirtämä hiekka pölisi sandaaleissa ja ratisi hampaissa.
Pettymys ei ollut kuitenkaan suuren suuri, sillä pääasia, kävelylenkki oli tehty, kun kuumuudessa laahustimme kolmessa tunnissa takaisin Club Nauticolle.