2011-04-02 Lissabon | |
2011.04.03 | |
2011.04.05 |
2011-04-02 Lissabon
Olen yrittänyt pitää näitä tiedotuksia ajan tasalla siitäkin syystä, että Matti Illukka Sagitta-veneellään ja Leo Kaartinen White Ladd-purrellaan huomaisivat missä kohtaa ajoivat Iiriksen ohi. Tekstareista selvisi, että Matti oli eksynyt kokonaan eri maanosaan, Afrikan Ceutaan, mutta on siellä erittäin hyvässä takaa-ajoasemassa. Leon joukkue sen sijaan on jo melkein perälaudassamme Vilamourassa.
Valitettavasti kilpamiehistömme Jonna ja Timo poistuvat maanantaina Lauttasaareen omaa Valpuri-Infernoaan virittämään. Eli nyt on Leolla mahdollisuutensa. Tällä tiedolla Iiris laskettelee Tejo-jokea alas maanantain ip-laskuvedellä. Toivottavasti kohtaamme silloin White Laddin Cascaisissa, joen suulla. 2011-04-03 Leolta tuli viesti genoan repeytymisestä kovassa tuulessa. Palasivat käsittääkseni St. Vincentin suojaan. Korjaukseen tarvitaan vähintään purjeneulaa, lankaa ja purjeneulojaa.
Lagos
Lagos osoittautui aivan kohtuumukavaksi paikaksi. Katsomista riitti hyvin pariksi päiväksi. Noo, olisi kai riittänyt pitemmäksikin aikaa. Nyt ehdimme vasta käydä ihailemassa hiekkarantojen kukkivia dyynejä ja vanhankaupungin maalauksellisia sokkelokujia sekä sitä suojaavaa, hyvin säilynyttä ympärysmuuria.
Venetarvikepuodissakin piipahdin. Yksi sellainen sijaitsee telakka-alueen sisällä, ja alkava kausi sai tiskinympäryksen kuhisemaan asiakkaita. Palasin hätäraketti-soihtu-savupaketti repussani, pari Yanmar-filtteriäkin. Ainakin nettitietojen mukaan suuressa suomalaisessa hinnat ovat reilusti korkeammat em. artikkeleissa. Palvelu oli erittäin ystävällistä ja tehokasta hyvällä englannin kielellä.
Lagos-Lissabon
Ennuste Lagosin ja Lissabonin välille, n. 150 mailia, oli heikkotuulinen. Suunnitelma oli ehkä ankkuroitua Cabo San Vincentin suojaan tuulen kääntymistä odottamaan. Nyt kyllä jouduimme ankkuroimaan myös tuulen kevenemistä toivomaan, sillä niemen tietämillä puhalsi perusteellisesti, yli 15 metriä vastaista. Herättyämme, vielä henkäili, mutta aamiaisemme jälkeen saimmekin posotella koneella koko päivän. Vain pari tuntia purjeet vetivät joten kuten loivassa mainingissa. Em. syystä suuntasimme puolivälissä olevan Sinesin marinan viereiselle ankkuripaikalle. Satamakaupungin katsominen jäi tällä kertaa. Ankkuroimme pimeässä klo 21, ja yhtä pimeässä klo 0330 Riitta organisoi minut ja Johannan nostamaan purjeet ja ankkurin alkaneessa itätuulessa. Itse hän lipesi jatkamaan uniaan. Timo taisi kääntää kylkeä. Hyvä niin, sillä levänneitä voimia on hyvä olla reservissä.
Alun genaakkerikeveys kiihtyi Cabo Espicheliä lähestyessä reivausta vaativiksi puhureiksi. Aamulla näytti, että emme ehdi Lissaboniin virtaavan nousuveden selkään, mutta parantunut tuuletus muutti senkin mahdolliseksi hyvällä marginaalilla. Etenkin, kun päätin, että oikaisemme Castillo Bugion ja mantereen välistä. Siinä ei tosin laskuvedellä ole lainkaan vettä kaikissa paikoissa, mutta uskoin yli 3 metriä vuorovettä karttatason yläpuolella meille riittävän. Olin myös joskus nähnyt paikallisten salmea seilaavan. Kapeinta ja matalinta paikkaa lähestyessä maininki rupesi nousemaan korkeammaksi ja jyrkemmäksi ja jo murtui rannan puolella. Rullasimme genoan ja starttasimme koneen. Jonkin aikaa näytti, että ohjaamassamme suunnassa vesi olisi sileämpää, mutta yhtäkkiä noin viiden metrin vedessä mainingit teräväityivät mereltä kohti tullessaan. Työnsin kaasun täysille, käänsin kerralla kohti kohoavaa, lähestyvää maininkia ja siitä edelleen samaa tietä takaisin syvempään veteen. ”Oikotietä” seurannut laivaväylälle paluu teki kuusi lisämailia, mutta vielä ehdimme myötävirrassa katsoa ja filmata Belemin linnan ja löytöretkeilijöiden patsaan. Merimuseokin vilahti näkyviin ennen suuren sillan alitusta. Siitä eteenpäin, viimeisen mailin, jouduimme kelaamaan vastamäkeen ennen Doca Alcantaraa.
Suurkaupungissa on monia muitakin marinoita, mutta Alcantara, entinen laivasatama-allas on suojaisempi, kuin jotkut pienemmät, suoraan joelta aukeavat. Hinnat ovat kaikissa käsitykseni mukaan samat, meiltä 27 €/päivä. Sijainti on myös keskeinen. Tosin sekä itään Alfaman kaupunginosaan, että länteen, mainitun Belemin linnan ympäristön nähtävyyksiin, tarvitseen pyöriä alleen. Alcantarassa ovat juna/ratikka/bussipysäkit lähellä joka suuntaan. Miinuksina internet-yhteyksien ja pesukoneen puuttuminen.
Tiedustelijamme olivat jo eilen löytäneet aivan lähistöltä sopivan supermarketin. Sieltä tänään tullessamme tiedustelijat olivat puolestaan tehneet havainnon vieraasta kädestä omassa taskussaan olleessa lompakossa. Vieras ei kuitenkaan onnistunut.
Lähdimme Riitan kanssa museoratikalla keskustaan. Sen verran oli täyttä, että seisoin pidellen kiinni tolpasta. Placa do Comerciolle tultuamme, tajusin torilla oloni jotenkin keventyneen. Hapuilin kukkaroani, aika painavaa kolikoista. Ei havaintoa. Ei myöskään havaintoa anastushetkestä. Taitava oli kanssamatkustaja ratikassa ollut. Olin tyytyväinen, vaikka kolikoilla olikin ollut joku seteli pehmikkeenä. Korttilompakon olin jättänyt kotiin kauppareissun jälkeen. Saas nähdä opinko paremmin rahojani kätkemään ja mihin, kun olen tämän ikäni monissa mutkissakin uskonut vain maailman hyvyyteen.
Riitan kukkaro ja minunkin repussani jo vuosia kantama vararahasto vapauttivat kiipeämään San Jorgen linnoituksen näköaloihin. Häkäräinen ilma tasoitteli liikaa muuten hienoja maisemia Tejo-joelle, sillalle ja vastarannalle valokuvauksen kannalta. Suurkaupungin kattomeri sen sijaan avautui värikkäämpänä.
Linnakkeelta valuimme Alfaman vanhan kaupunginosan kujille ja portaikkoihin. Alfama säästyi vuoden 1755 maanjäristyksessä, joka tuhosi muuten koko Lissabonin. Mitä rapistuneempaa sitä eksoottisempaa kokee matkailija ja huokailee kun puskat kasvavat ja kukkivat räystäillä ja hylätyissä ikkuna-aukoissa. Aivan asuttu ja elävä Alfama on, paikoin hienosti maalattu ja entisöitykin, aivan kuin minkä tahansa vanhan kaupungin vanhat osat, kuten Tallinnan, Visbyn tai Keski-Euroopan vastaavat.