2010-11-14 Fuengirola | |
2010.11.14 | |
2010.11.16 |
2010-11-14 Fuengirola
Hyvää Iiriksen ja isänpäivää!
En nyt aio pahemmin juhlistella. Vai miten on? Iltapäivällä olen menossa Riitta Iiristä vastaan Malagan lentokentälle, kun hän palaa ”kotiin” runsaan kahden kuukauden lomaltaan.
Viestien mukaan Riitta on viihtynyt kotiväen ja ystävien seurassa erinomaisesti. Aikansa on vilistänyt, eikä alkanut kaamoskaan ole ilmeisesti haitannut. Minun täytyy yrittää järjestää hänelle pehmeä lasku arkielämään, heti sen perään, kun Air-Finland on huolehtinut omasta osuudestaan Malagan kentälle.
Olen pitänyt pyykki- ja siivouspäivän, nuohonnut nurkkia ja harjannut patjoja, niin että tämä pieni ”asuntomme Aurinkorannikolla” olisi kutsuvimmillaan.
Miten lie sen auringon kanssa tänään? Nyt se kyllä killittää täysillä, mutta säätiedotus lupaa pilvisempää ja pari pisaraakin iltapäiväksi. Onhan se taas paistanut viikon verran täysin pilvettömältä taivaalta. Sitä ennen, Biskajan myrskyn yhteydessä, meilläkin oli pilvistä puoli päivää ja vuorilla näytti joku sadekuurokin vaeltavan.
Yöt ovat kylmenemässä. Aamuisin on siinä 13-14 astetta, joten muutaman tunnin lämmitän aamuin illoin autolämmittimellä, 800 W:n teholla. Lämppärin suunnittelu aloitettiin jo Amin kanssa, vaikka vielä helle hikoilutti. Puhumattakaan, että sama homma oli oikeastaan alkanut jo Suomessa vuosia sitten, jolloin meillä vielä oli toimiva, sähkösyöppö keskuslämmitys. Piti saada parempi. Päädyin silloin Safire-kaminaan, mutta peruin jo melkein sovitut kaupat, kun keula kääntyi tropiikin helteisiin.
Homma on taas samassa vaiheessa Reflexien, Webastojen ja Eberien kautta, sataan kertaan mietittynä. Olen kysellyt spesialisteilta ja valmistajilta. Joku päivä sitten rakensin mallin pahvista ja merikartasta. Sillä nyt ainakin selvisi miten kamina suunnitellulle paikalle, mastotuen juureen sijoittuisi ja mahtuisi. Vielä piti tarkistella turvaetäisyyksiä, sun muuta huomioitavaa, päästäkseni uudelleen tuohon neljän vuoden takaiseen ”valmiustilaan”.
Edellisen, henkisen suunnittelupainin vasatapainoksi pääsin sentään ”tiluksiani” katselemaan vuoristoon. Edellisen retkeni tapaan kohottauduin taas Mijaksen kylään, 400 metriin. Menetelmä oli sama, pyöräillen, josta yli puolet matkasta kai pyörää taluttaen. Tuokin termi on rinteessä liian kesy. Kyllä sitä värkkiäm täytyy kunnolla työntää.
Nousin tuttua polkua 900 metriin, josta hyvän kirjani reittiä seuraten Pico de Mijasin huipulle, 1150m. Tämäkin polku oli hyvä, aluksi se harmikseni putosi 150 alaspäin, mutta kohosi sitten loivasti ennen viimeistä jyrkkää, melko irtokivistä, sataa metriä.
Huipulla tuulee, sanotaan. Niin nytkin, ja koleaakin oli, fleecen ja näppylähanskojen pukemiseen asti, vaikka olin jo Biskajan myrskyn jälkipuhallusten takia pari päivää reissuani viivyttänyt. Gps näytti 1159 m, ja vaikutti, että viereinen Cerro de la Sepultura olisi aavistuksen korkeampi. Kartan mukaan sen piti olla metrin korkeampi 1151. Raahauduin tuon metrin takia sen lisäkilometrin edestakaisin polutonta murtomaata, vain nähdäkseni merihorisonttia vasten, että Mijas oli selvästi korkeampi. Gps vahvisti sen minkä poluttomuuskin, kuka viitsisi käydä 1149-huipulla korkeamman vieressä. No, johan olen täkäläisiä karttoja ja niiden saatavuutta ”kehunut”!
Paluumatkaksi valitsin jyrkempien osuuksien avuksi kutakuinkin 800m:n käyrää seurailevan palotien. Tunnin lisälenkki, mutta tasaista.
Eväillä istuessani ihmettelin taas eläinkunnan vähyyttä. Joku pääskysen tapainen poukkoili rinteen tuntumassa. Mitä se syö? Eihän täällä ole itikan itikkaa. Silloin näin parisataa metriä alempana mustan varjon. Kiikarissa se muistutti, kotivesillä harvoin näkemääni merikotkaa, kuin räsymaton pätkä, josta siipien päiden sulat harottivat. Oman, jo työlään liikkumiseni kadehdittavaksi vastapainoksi, se kohosi kevyesti ja nopeasti, siipiään liikuttamatta, vain kymmenmetrisellä kaarrehalkaisijalla omalle korkeudelleni, alle sadan metrin päässä. Vaalea tai kellertävä nokka, aivan musta naama kuin naurulokilla ja sen takana aivan valkoinen kaula-niska-koko keulapää, ennen ruskeankirjavaa ”runkoa” ja siipiä. Oikean siiven jättöreunassa, yläpuolella, oli kaksi keltaista sulan-parin levyistä laikkua. Liekö EU-rekisterissä kuin kotielukat, mietin? Tämän kaiken näin selvästi, hitaasti nautiskellen, ja luulin, että tunnistus on leikintekoa, mutta parista paatilla olevasta lintukirjasta ei ollut apua.
Liikkeelle vääntäydyttyäni, seurasin majesteettia sen noustessa sinne huippujen kilometriin, kunnes seuraava sola peitti näköalani.
Kuten yleensä alastulo ei ollut lainkaan helpompaa, suuri apu oli markkinoilta investoimastani, 7,2 €, teleskooppisesta vaeltajan alumiinisauvasta.
Ennen tätä retkeä jouduin Mijasiin aikaisemmikin, nyt jo kolme kertaa yhteensä. Lähdin aika myöhään iltapäivällä, Googlemaps’iä tutkittuani, tarkistamaan onko sinne muita teitä. Kyllä oli, mutta Alqueran asuinalueen läpi loppunousun 300 metriä oli kyllä jyrkintä asfalttitietä, mitä olen pyörää raahannut. Mijasissa en edes pysähtynyt, vaan tulin alas varsinaista linja-autotietä, koska liikennettä tuntui olevan vähän. Vauhtikaan ei paljoa harvoista autoista jäänyt, ja eka kertaa sain pyöräretkellä nieleksiä kunnolla, saadaksen nopean laskun tukkeamat korvani auki.
Kuinka voi olla mahdollista, että pyöräni pelkästään haluaa pyöriä vastamäkeen? No, ylöspäin on ainoa suunta rantatasanteen lisäksi, ja onhan siinä jotain tekevinään. Saman maan ”vastavetovoiman” kiskomana käväisin myös turisemassa Maurilla ja Raijalla Benalmena Pueblossa, n. 250m.