2010-07-12 Nidri, Lefkada | |
2010.07.17 | |
2010.07.26 |
2010-07-12 Nidri, Lefkada
Puomikylä? Toivottavasti, aika varmastikin jo. Toissapäivänä tultiin Ithakasta, ja mikä ihme, purjeilla käytännössä koko matka. Ja toinen ihme, että kaikilla olivat purjeet vedossa. Niin oli, kuin Airistolla tai Tukholman saaristossa, satakunta purjetta näkyvissä. Ja entäs Nidri? Vilkasta oli vuosia sittenkin, mutta oikein arvasimme, ainakin kymmenkertaiseksi oli venekanta lisääntynyt.
Ankkuroimme ruotsalaisen Ballad 30:n viereen ja tuotapikaa kyselemään tuntevatko aluetta. Kymmenen vuoden kokemus oli vastaus. No, samaan suuntaan lähdin neuvottuna, kuin olisin muutenkin mennyt. Lähin telakka, paras telakka, ehkä, mutta aivan ehdottomasti Odysseuksen aikainen muinaisine vetokelkkoineen sun vehkeineen. Ja se siivo, arkeologeille paikka olisi aarre! Mutta miehet olivat ystävällisiä. Kännykkä hypähti saman tien korvalle, ja kohta, alle puolessa tunnissa tuli puomimies pakun perällä pari puomia. Liian lyhyitä. Lupasi saman tien mennä tarkistamaan Neilsonin varaston (120:n veneen vuokrausfirma).
Seuraavana aamuna satuin törmäämään puomimieheen venetarvikeliikkeessä. Ei löydy 4-metristä, mutta ehdotti firmaa Lefkadassa, saaren pääkaupunki 17 km:n päässä.
Bussi vei puolessa tunnissa, ja kävelimme lopun kovasti muistikuvistamme kasvaneeseen Lefkada Marinaan. Pari tuntia vei paikalliselta Sails&Riggeriltä ennenkuin saivat Ateenan ammattimiehet langalle hintaa ja toimitusta kertomaan, muutama päivä ja 1600 €.
Englantilaisilla näyttää olevan täällä selvä lukumääräylivalta, ehkä jopa puolet, kuten pienemmässä otoksessani Methonissa. Italialaiset ovat jo seuraavana. Ei ihme, sillä väkirikas naapurimaa on vain yhden pienen meren takana. He ehtivät tänne jo lomillaan omalla kölillä, sama ranskalaisilla, parin lätäkön takaa, joita on myös paljon. Kun taas britit, jotka pohjoisempien lajitoveriensa tavoin ovat pakotettuja pitämään veneensä täällä ja matkustelemaan siinä välissä. Hollanti, vaikka onkin pieni maa, on myös melkoinen merivenevalta täällä. Joitain tanskeja ja normanneja on nähty, ruotsalaisia eniten.
Maanmiehistä Marimba, teräksinen Van de Stadt 30, lipui ohitsemme eilisaamuna. Valitettavasti tapaamisemme Juhani Väänäsen ja miehistönsä kanssa jäi siihen samaan, yhteen minuuttiin, kuin v. 1999 Las Palmasissa. Reijonkin paikallistuntemus alkaa olla epäilyttävän suuri, kuten Lauri Strengell asian ilmaisisi, tapasimmehan tässä samassa lahdessa jo seitsemän vuotta sitten. Tosin Reijo viettää talvet Tukholmassa.
Internetin ihmeet ovat olleet viikkoja veneellä saavuttamattomissa, cafeiden varassa. Täällä kymmenkunta yhteyttä, aika heikkoina, pomppasi listoille. Siirryimme aivan laitureiden tuntumaan. Pari ”turvalukittua” jäi jäljelle, kun en lukottomia auki saanut. Astelin rantakadulla toiseen lukolliseen, helppo tunnistaa hotellin nimestä. Ei en voi antaa enkä myydä yhteyttä veneille, koska... ja koska...ja koska. Rouge Boozen baarimikko naapurissa valitteli, ettei heidän yhteytensä ole kovin nopea, mutta antoi heti kortin, jossa salasana seisoi. Ei maksa mitään... mutta soitti pomolle. Ei maksa, mutta voithan tulla kertomaan joskus kaljan verran, kuinka toimii!