2010-05-22 Kuvakertomus 2 ajassa vanhempi kuin 1 | |
2010.06.14 | |
2010.06.19 |
2010-05-22 Kuvakertomus 2 ajassa vanhempi kuin 1
Vuonna 2003 seilasimme Suezin lahden kapeikot yöllä kovassa myötäisessä. Kyllä tuntui ahtaalta ja kapealta laivaväylän ja poratornien puristuksissa. Nyt osa samoista vesistä luovittiin päiväsaikaan ja oltiin kuin eri merellä. Tilaa riitti joka suuntaan. Jotkut poratorneista olivat kyllä yöllä pimeinä, joten tutkan lisäksi hyvä tähystys on tarpeen, tai pitäytyminen päiväpurjehduksissa.
Jostain syystä Riitta on ruorissa, ehkä lämpimikseen, sillä Punaisellamerellä seilataan tropiikista ulos,ja myös yöllinen aavikko jäähtyy etelästä tulijoille kylmän tuntuiseksi s.o. jo suomalaiset 25 asteen hellelukemat tuulen lisäksi saavat lisäämään vaatetta.
Ennenvanhaan laivan keula oli se pää, joka oli terävämpi.
Olen taas aloittanut laivojen laskemisen, tällä kertaa Suezin pursiseuran kattotasanteella. Se, joka ei halua laivankuvia nähdä, voi lopettaa tähän, vaikka ei näitä taida seurata kymmentä enempää niistä sadoista, jotka näppäsin.
Palataan Suezin kaupunkiin. Tässä on vain tavallinen roskis, josta puuttuu vain astia. Hyvä ja helppo käyttää sikäli, että koko katu on roskis.
Palataan laivankuviin. Etualan Nauticat 331, Katanne, on kuusi vuotta sitten lähtenyt Englannista ja suunnilleen samat paikat, kuin me kolunneena, aikoo kipparinsa Tomin mukaan olla ensimmäinen Nauticat 331 pallonkiertäjä, kunhan tuloreittinsä leikkaa.
Suezin pursiseuran yleismies Calcal.
Suezin kanavan ammattimies, Ahmed hinaajan kippari ja alkuosan luotsimme.
Ei kannata olla varma, että konttilaivan perämies on nähnyt sinut merelläkään. Lähietäisyydellä ei ainakaan näe.
Chimu, HR 40, lähtee Ismailiasta kohti Välimerta. Samalla päättyi lähes kaksi ja puoli vuotta kestänyt yhteispurjehduksemme Sirkka-Liisa Warneken ja Timo Tantun kanssa. Mukavaa ajanjaksoa muistellaan vielä kauan.
Näitä luotsiveneitä riittää Suezin kanavalla kymmenittäin samanlaisia. Pitkiä, kapeahkoja, kaksikoneisia/-potkurisia, puusta erittäin tukeviksi rakennettuja. Kykenevät yleisesti lähes 20 solmun vauhtiin. Malli on selvästi siltä ajalta, kun englantilaiset kanavalla hääräsivät, vuoteen 1956. Saattavat hyvinkin noin iäkkäitä, tai ainakin malli on säilynyt. Koneita oli useita aina huoltolaiturilla, Volvoa, Cat’tia.
Ismailia on hyvä paikka pestä paatti Punaisenmeren hiekasta. Letku ja harja mukana aloitin aivan mastonhuipusta, tuuliviiri, kolmivärilyhty. Kaikki oli ohuen hiekkakerroksen peitossa, mutta se irtosi jo pelkällä vesisuihkulla.
Liikkuva leipäkauppa Ismailiassa.
Toisen osuuden Suezin luotsimme Gehaad. Taustalla ohittamassa risteilyalus Albatros, syntyisin 1960-luvun Helsingin Hietalahden telakalta.
Mahtuuko? Japanilaisten rakentama Kajima-silta, alikulkukorkeus 73m.
Viimeinen laivankuva tänään. Konttialus MSC Alexandra: Vakiokontin mitat ovat: pituus 12,20 m, leveys 2,44 m ja korkeus 2,60 m. Purkkeja oli 23 kpl peräkkäin, 20 kpl laidasta laitaan ja kannella päällekkäin 7-8 kpl. Laivan pituus konteista laskettuna +10 % niiden kiinnitykseen+keulapakka+kansirarenne+tässä laivassa koneosasto siinä yht. 350 m. Internet kertoi 365,5 m. eli vähän pidempi kuin suurin ristetlyalus Oasis, mutta syväys on suurempi 15-16 m. Vaikka suhdanteet ovat heikot, näyttää tavaraa Kiinasta tulevan.