2010-03-06 Salalah, Oman | |
2010.03.07 | |
2010.04.13 |
2010-03-06 Salalah
Torstaina 4.3. saavuimme Salalahiin. Gps lokasi matkamme Uliganista 1289 mailiksi, ja sitä reisasimme 10 päivää 8 tuntia. Koneella potkittiin 38 tuntia, mutta hyvin muutenkin edettiin, n. 130 mailia/vrk. Eka ankkuripaikkamme ei kelvannut Port Controlille, vaan jouduimme siirtymään lähemmäs rantaa. Ranskalainen katamaraani ehdotti, että vetäisi maaköyden, kuten heilläkin. Ok. Chimu siirtyi pian samaan asemaan. Se oli ensin odotellut merellä viikonlopun tuloa ja meitä ja oli saapunut pari tuntia aikaisemmin.
Vas. Iiris, Kea, Ranska, Chimu, Hampuri ja Ranskalainen viimeksi tullut, jonka nimi ei viela selvinnyt.
Vanhat pilottikirjat ja muistikuvat, joissa viranomaiset tulevat venelle selvittämään, eivät paljon painaneet. Vaikka pyhäpäivän (perjantai) aatto oli pitkällä, valkohalattinen Muhammed huhuili rannalla ja kuskasi autollaan porukkamme selvitykseen. Aikaa kului varmaan tunti, mutta se oli vaan odotusta. Virkailijat tekivät paperityöt. Aiemmin oli kaiki ilmaista, nyt lysti maksoi, käsitykseksi jäi että vain kortti kelpasi, 42 Omanin Realia/vene.
Eilen kävimme kävelemässä, sen puutteeseen sitä jää merimatkoilla, satama-alueella. Varsin mielenkiintoista:
Vastapuolella ovat yli 300-metriset konttihävittäjät, 5-6 kpl, seassa muutama pienempi 150 metrinen. Yhden tai kaksi päivää ne lajittelevat laatikoitaan ja poistruvat taas vauhdilla merelle. Seuraavat ovat jo tulossa aukolla vastaan. Miljoonista konteistahan ei tänne jää kuin jokunen syötäväksi, juotavaksi tai rakennustarpeita tuoden. Pääosa vain otetaan maihin ja siirretään heti pienempiin tai eri suuntaan meneviin laivoihin. Runkoreitti on Kiina-Kaukoitä-Eurooppa, ja haarat täältä suuntautuvat Persianlahdelle, Itä-Afrikkaan ja Intiaan.
Meidän puoli satamasta on perinteikkäämpi. Pienet kalapaatit, 15-20-metriset dhout majailevat naapurissamme. Suurin osa on perinteisestä muodostaan huolimatta lasikuiturakenteisia, eivätkä nämä tänne näytä kaloja tuovan, vaan tässä on niiden telakka varusteenaan jättimäinen liikkuva konttinosturi, ei mikään jäännöseräkään, vaan viimeistä huutoa.
Eilisaamuna niitä ilmestyi. Neljä täkäläistä puulaivaa 50-60 metristä töijäsi altaan vastarannalle. Toivat kukin 270 sonnia Somaliasta. Eläinopin kirjassa tuollaiset kyttyräselkäiset olivat cebuja. Niitä ne nyt purkavat suoraan reelingin yli autoihin ja nostavat ruumasta vinssillä stroppu ”kainaloiden” alle kiristyneenä.
Liekö riiputuksella tässä vaiheessa suotuisa vaikutus lihan mureuteen. Jokunen sonni on päässyt karkaamaan. Niitä sitten autokolonnat jahtaavat pitkin satamaa. Saman kaijan toisella puolella oli pari päivää erittäin moderni, hollantilainen EU-leimainen sotalaiva. Sen ”merirosvopesti” kestää kolme kuukautta näillä vesillä. Sitten tulee Hollannista seuraava. Sen keulassa oli jenkkien sotalaiva ja sen altaan toisella puolella kiinalainen. Vielä tuli pakistanilainen, ja onhan aivan vastapäätämme pieni omanilainen laivastotukikohtakin. Yhdistyneet ”merirosvovastaiset” sotavoimat näillä vesillä käsittävät yli kaksikymmentä sotalaivaa eri puolilta maailmaa. Hyvä niin meillekin, mutta rosvouutisten mukaan mikään ei juuri ole muuttunut, vaan kymmeniä laivoja ja satoja merimiehiä on edelleen panttivankeina Somaliassa. Veneiden suhteen tilanne Aadenin lahdella on ollut parempi, vaikka pari tapausta olikin Itä-Afrikan rannikon ulkopuolella vuoden sisällä.
Yleiskuva Port Control-kukkulalta
Nyt on lauantai. Tänään kykenimme nelistään Chimun kanssa maihin yhdessä, Muhammedilta laiturilta vuokraamallamme autolla. Kaupunkiin on matkaa yli tai alle 20 km riippuen minne siellä on menossa. Melko suoraan paineltiin Supermarket Luluun. Hyvin eväämme kyllä riittivät Thaimaasta ja Uliganista, mutta aika vauhdilla ostoskärryt täyttyivät. Mitä sitä ihminen päivässä syö – ei paljoa, mutta nyt on tähtäimemme jo Punaisellamerellä, jossa ei puotia olekaan joka kulmalla. Eli varastoja taas täytetään. Paluumatkalla totesimme vielä uudemman ja lähempänä sijaitsevan hypermarketin selvästi lyövän Lulun laudalta. Hintatasoon palaan vielä, sillä tarkat valuuttakurssit ovat hämärän meille peitossa.