2010-01-29 Phuket | |
2010.01.30 | |
2010.04.13 |
Mainitsin, että Ao Chalongin kylällä suomea kuulee alvariinsa. Oli meikäläisiä ankkuripaikallakin kolme. Chimun lisäksi Scorpio. Sen perässä, melko tuntumassa, on seilattu kuukausia, kauenpana takavinkkelissä jo vuosia. Häthätää tapasimme Malla ja Henrik Lindblomin ennen heidän paluutaan Langkawin vesille.
Scorpio, Nautor 43-ketsi, on kiertämässä palloa toistamiseen. Sama paatti, Diana III-nimisenä, Stig Eriksson kipparinaan, seilasi pallon ympäri ensimmäisenä Suomesta Suomeen vuonna 1982.
Aikoinaan, kun jäimme näille vesille vuodeksi, tuntui, että olimme ainoat, tavallaan etuoikeutetut, siinä missä kaikki muut painalsivat edelleen kohti Välimerta. Nyt näyttää siltä, että kaikki muut jäävät tänne paitsi Chimu ja me. Taitavat nämä seudut todella väkeä miellyttää, sillä tosi monta venettä on nähty, jotka olivat jämähtäneet tänne jo 8 vuotta sitten. Maailma on muuttunut. Purjehdus pallon ympäri ei ole enää entisensä, muutaman vuoden intensiivinen urakka. Ei, nyt monet käyvät kierroksen välillä useita kertoja kotona tienaamassa, mikäs sen parempi, tai nauttimassa pohjolan kesistä ja sukulaisistaaan, palatakseen taas sopivassa tilaisuudessa seilaamaan seuraavan etapin.
SeurapiiriuutisiaEräänä päivänä puhelin piippasi, ja seuraavana tapasimme haminalaiset Maestro 40- purjehtijat Ano ja Anne Sohlmanin. He tosin olivat saapuneet Phuketiin uhmaamalla pitkää ja vaivalloista lentomatkaa. Oli hauska kuulla Pitkäluodon, Suomenlahden ja Itämeren purjehduksen tuoreita kuulumisia.
Suneen sauna, ja thai-höyrysauna yleensä, on yksi maailman parhaista. Meille se on myös lähin ja siellä, ellei muita menoja ole ollut, olemme sen kipakoista löylyistä ahkerasti nauttineet. Maanmiehiämme ja –naisia on siellä tavattu poikkeuksetta samoissa puuhissa, vaikkapa Haminan Suuroset, Päivi ja Pekka. Puhumattakaan muista pinta- ja syväsukeltajista, joita paikka vetää puoleensa.
Samoissa löylyissä tapasimme aikoinaan Harri Haataisen. Myöhemmin Harri rakensi naapuriin oman saunansa. Sekin on edelleen suomalaisomistuksessa, mutta Harri on rakentanut jo seuraavan. Ei pelkkää saunaa vaan monien tunteman, hienon Tuna Resorttinsa. Kyllä sielläkin on saunottu, kutsuttukin, vaikka Harri on ulkopuolisille hinnoitellut palvelun takaamaan riittävän rauhan resorttinsa asukkaille. Harrilla tapasimme, kuten seitsemän vuotta sittenkin Pirkko Kuiton Lappeenrannasta ja Tepon, nykyisin Luumäen miehiä.
KamalaaRyömimme matalaan lavabussiin Ao Chalongissa ja ulos siitä Phuketin kaupungissa. Koko 12-15 kilometrin matka maksoi 25 bathia hengeltä=0,5 €. Kamalaa, kamalaa, kamalaa, huuteli bussikuski Phuket Townin bussiasemalla. Uskaltauduimme kuitenkin kyytiin, ja runsaan tunnin kuluttua kömmimme alas kohteessamme. Kamala Beach ei oikeastaan niin kamalalta näyttänyt. Kävelimme kapeaa pääkatua. Tässä jossain se asui. Tässä sen on pakko olla, mutta paikka on muuttunut, tsunamit ja seitsemän vuotta. Laahustimme takakujalle, jotain tehdäksemme. Ei tällaista kujaa ennen ollutkaan. Parvekkeella liehuu pieni Suomen lippu, toisella Thai-värit ja suomalainen olutmainos - Karhu. Hu-huu, nyt polttaa!
Tutunoloinen kuontalo pilkistää parvekkeen kaiteen yli, Harri Karhu. Tällä merikarhulla oli ihanneammatti talvella sisävesilaivan kippari ja kesällä, niin, sisävesilaivan kippari. Nyt Harri on eläkkeellä täällä Phuketin Kamala Beachillä, jossa tosin talvensa vietti aikaisemminkin. Harrin juuressa, kuten eestiläinen sanoisi, läheisyydessä, naapurissa, oleilee useita suomalaisia merenkulkijoita, aktiiveja ja eläkeläisiä.
PurjesulkeisetPurjehdus on juhlaa, kehuisi joku. Tai työtä ja tuskaa, kuten Seppo Häyrinen matkaansa pallon ympäri kuvaili. Soitin Rolly Tasker-purjeneulomoon. Kuulin hyvin, mutta toisessa päässä ei mitään. Uusi yritys samoin tuloksin. Olimme siirtyneet Ao Chalongin lahdelta 1,5 mailia Cape Panwan suojaan, koska viime päivien rullauksessa olisi hankala työskennellä kannella. Kun nykyvehkeet eivät toimi, täytyy ottaa vanhat käyttöön: jollalla maihin ja töppöstä toisen eteen. Lavabussi vei taas kaupunkiin ja mopotaksi kovan kartanluvun jälkeen perille purjemaakarille. Uusi iso (1790 USD) oli valmis ja jenni korjattu, mutta vanhan ison huoltoa ei oltu aloitettu. Sain kyydin takaisin nyytteineni. Vanha iso toimitetaan korjattuna rantaravintolaan. Yleensä ei kannen pätsissä viitsi päivisin ahkeroida, mutta nyt. Rullagenoa, tällä samalla neulomolla valmistunut, pallon kiertänyt ja nyt vähän lisätikkauksia saanut pääsi uudelle Harken rullalle vähin äänin. Paljoa enempää ääntä ei tullut tuliterästä isostakaan, vaikka kangas olikin jäykempi,
ja siihen sentää piti latat pujottaa ja paria mitoittaakin. Vanha iso oli ollut mallina, mutta otin pari alinta lattaa kokeeksi lyhyempinä. Vähän raavin päätäni, kun puomi sojotti yläviistoon kuin Hai-veneessä. Olin kyllä käskenyt nostaa skuuttikulmaa 10 cm, mutta muutos näytti kolminkertaistuneen. Päätin tyytyä mitoitukseen, sillä syy muutokseen oli säästää sprayhoodia puomin tai isopurjeen kosketuksilta, ja nythän ne olisivat vielä kauempana.
Riitta oli huomannut lähistöllä tummanpunaisen paatin. Toden totta, sehän on Sara B. Painuin siltä seisomalta jollalla tervehtimään Jeffrey Milleriä, jonka aikoinaan tapasimme Intian Kochinissa ja sen jälkeen Punaisella merellä. Pyramidejä kävimme silloin ihmettelemässä samalla kyydillä Safagasta käsin. Muistimme eemeleistä Jeffreyn viettäneen yhden talven Venetsiassa veneineen ja seuraavan Israelissa. Sitten sähköpostit harvenivat. Koska koti-Kaliforniaan olisi ollut pitkä ja vaivalloinen matka, päätti Jeffrey palata itään. Intian kautta taas, ja nyt oli jo kolmas vuosi menossa Langkawi-Phuket-vesillä. Monissa veneissä ei näy liikettä lainkaan, vaikka miehistö on aluksessa. Arvuuttelemme aina, että kyseessä on kirjailija.
Ei Jeffreykään usein pilkistellyt. Sanoi kirjoittavansa ei purjehdusaiheista kirjaa.