6.2.2009 Coromandel-niemeen ja kaupunkiin | |
2009.02.16 | |
2010.04.13 |
Ankkuri nousi Whangaparapara-lahden pohjasta. Säätiedotuksen mukainen tuuli tarttui purjeisiin ja alkoi ”kiidättää” Iiristä kohti 15 mailin päässä etelässä näkyvää Coromandelin niemeä. Aika alkumatkasta vähän meitä pienempi paikallinen osatakilavene meni ohi heittämällä. Tuulen virkistyttyä meidänkin vauhtimme asettui seitsemän paikkeille, eikä rako niin nopeasti enää kasvanut. Eihän Iiris mikään pikakiitäjä muutenkaan ole, mutta aika hassulta tuntuu, kun likaisen pohjan takia etenkin keveissä tuulissa, emme pääse lähellekään totuttuja solmulukuja. Seilaamme kuin liisterissä.
Channel Island: Peak 23, Average 20, from 085. Coromandelin niemimaa taustalla.
VHF:n jatkuvana toimiva sääraportti kertoi ohitettavan Channel Islandin itätuuleksi 23 solmua, meille suoraan sivulta. Miehistömme Jonna ja Timo antoivat Simo-Simrad-autopilotillemme vapaapäivän.
Coromandelin niemenpää kohoaa 900 metriin, joten ainakin viisi mailia olisi hyvä jättää väliä. Niin kaukaa sivuuttaminen taas lisäisi matkaamme. Pienin katkoin tuulta riitti parin-kolmenkin mailin päässä parillekymmenelle niemensuojan lisämailille.
Kohdettamme lähestyessämme, näytti, että suunnitellulla ankkuripaikalla ei ollut ketään. Koukutimme Te Kouman kylän monien poijutettujen veneiden tuntumaan. Rantautumispartiomme selvitti, niin kuin kiikarinkin läpi oli näyttänyt, että kyseessä oli vain kesämökki- ja asuntoalue ilman muita palveluita. Aucklandiin, 40 mailia, on sentään katamaraaniyhteys.
Seuraavana aamuna tähystelimme uudelleen Coromandel-kaupungin suuntaan ja aloimme putputtaa kolmea mailia sinne. Lahti on äärimmäisen laakea, kahden metrin syvyyskäyrä melkein mailin päässä kaupungista ja rannat kuivuvat laajasti alavedellä. Sellainen sattui nyt juuri puolipäivän aikaan olemaan. Annoimme Iiriksen valua rantaa kohti, kunnes köli istui mutapohjassa, kaiun näyttäessä 1,6m. Koukku alas ja 15 metriä ketjua perään. Jo puolen tunnin kuluttua pieni tuulenvire käänsi paatin, ja alkoi vetää ketjunpätkää suoraksi. Muutamista veneistä lähtivät jo maihin, mutta meitä ei vielä innostanut, seuratessamme heidän kahlaamistaan ja jollien vetoa mutarannassa.
Parin tunnin kuluttua vesi jo ylettyi laituriin, johon kahlausporukkakin oli mennyt. Varsin helteisenä päivänä vaelsimme laiturilta pari kilsaa tutustumaan 1000:n asukkaan Coromandel Towniin, silminnähden Aucklandilaisten lomanvietto- ja pyhäretkien kohteeseen.
Korkeintaan kaksikerroksisissa taloissa ainoan kadun varrella oli ravintola joka toisessa, ellei muutamissa vierekkäin. Paikoitellen näkymä muistutti villinlännen kaupunkia. Ei mikään ihme, sillä yhdenlainen länsi se on tämäkin ollut. Kultakuume, 1852 alkanut, jäi lyhytaikaiseksi, kun huomattiin, että kultaa ei niin vaan poimittu, vaan se piti sananmukaisesti kaivaa ja murskatusta kivestä erottaa. ”Puukuume” kesti sentään sata vuotta ennenkuin kysytty laiva- ja rakennuspuu, kauri oli kaadettu melkein sukupuuttoon 1930 mennessä.
Kauripuuta riitti vain sadaksi vuodeksi.
Miehistömme jäi taas lomalaisen tavan mukaan maihin illalliselle. Vannotin tulemaan viimeistään klo 2030. Ehkä olisivat pitempäänkin viihtyneet, eikä kyseessä ollut kurinpalautus, vaan vuorovesi taas. Jos olisivat kauan venytelleet, seuraava mahdollisuus saada jolla vesille olisi ollut aamulla. Rannassa jopa varoitettiin pehmeästä mudasta: Hukkumisvaara!
8.2.2009 Islington Bay, ainakin kuudetta kertaaPienessä etelätuulessa päästiin liikenteeseen. Aika pian tyveni konekeliksi, viritäkseen Waiheke-saaren kupeella kunnon NW sitten NE-purjetuuleksi, joka vei aivan Islingtonin, juoppolahden ankkuriin asti.
Brittien LV-joukkue ottaa tuntumaa lainaveneeseen
Seuraavana aamuna tuulet olivat taas olemattomat, kun ajoimme Rangitoton rantaa seuraamaan Louis Vuitton Pacific Series-kisaa. Pienen lykkäyksen jälkeen virisi nouseva NE, ja America’s Cup-veneet rynnistivät pareittain radalle, sekä aloittejoita että mestareita. Sveitsi voitti Italian ja Kreikka Etelä-Afrikan. Sama tuuli kantoi Iiriksen Aucklandin tutun Westhavenin tuttuun Q-laituriin.