28.10.2008 Diwalin viettoa | |
2008.11.01 | |
2010.04.13 |
Riitan synttäreitä juhlittiin täällä tavallista enemmän. Intialaisilla oli samana päivänä Diwali tai toisin Deepawali, valonjuhlansa ja kaikilla fidziläisillä vapaapäivä.
Olimme käyneet jonkun kerran eräässä ravintolassa. Diwalipäivän illaksi isäntä, nuori mies, kutsui meidät kotiinsa juhlan kunniaksi. Haki rannasta autollaan ja pysäköi ennestään tuntemaamme paikkaan rantatien kävelyreittiemme varrella. Ihailimme heidän vilkkuvia Diwalivalojaan (meillä samat ovat itämailta tuotettuja jouluvaloja) ja maistelimme diwalimakeisia. Hienoiksi puettu nuoripari Annesh (herra) ja Jesh valitteli hieman, muka joitain naapureita kesympiä koristeitaan, sillä kumpikin on 12 tuntia ravintolassa, eikä aika ollut riittänyt enempiin koristeluihin eikä herkkujenkaan koko skaalan tekoon.
Jesh ja Annesh ovat sonnustautuneet parhaimpiinsa, hääpukuihinsa.
Anneshin heitettyä meidät takaisin, jatkoimme aivan laiturimme äärestä lähtevää katua. Perheet näyttivät kilpailevan kenellä vilkkuu kirkkaimmin ja värikkäimmin. Olimme pyörällä päästämme sikälikin, että Diwaliin kuuluvat myös pommit ja ilotulitteet. Eräältä pihalta kuului taukoamaton jytke varmaan puoli tuntia. Onneksemme, Annesh oli kertonut, että varsinainen paukkulastia kuljettava laiva ei ollutkaan saapunut, vaan edellisvuoden jäännöserät vain räsähtelivät.
Siinä hiljaa kävellessä ja ihmetellessä eräs nuorukainen kiirehti peräämme ja sanoi, isänsä kutsuvan meitä taloonsa. Monien kättelyiden jälkeen, väkeä lienee 20 henkeä, meidät istutettiin notkuvaan pöytään, kymmeniä astioita makeita ja maustettuja. Kun teimme lähtöä, isäntä esteli, ei ennen päivällistä, sitä on varattu 30:lle, eikä väkeä ole ilmestynyt. Lähdimmre kuitenkin, sillä Riitan nukkumaanmenoaika (1900) oli jo tunneilla ylitetty.
Myöhemmin selvisi, että olimme jo useammin ostelleet tomaatteja kurkkuja ja munia perheen tiskeiltä kauppahallista, mutta se ei pimeänä iltana ollut illalliskutsun syy.
28.10.2008 Voihan vitsi, Fidzin historian lyhyt oppimääräFidzi-saaret, 333 kpl, ovat laajojen valliriuttojen ympäröimiä vulkaanisia saaria. Tulivuoritoiminta on lakannut toistaiseksi, mutta aivan joku aika sitten luin, että Taveunin saari naapurustossamme ei olisikaan niin syvässä unessa, kuin on oletettu. Niin tai näin, meidän ankkurilahtemme rannat höyryävät kuumia lähteitä laskuveden aikaan ja parisataa metriä rannasta maihinpäin niitä on lisää.
Lähes 5000 vuotta sitten arvaillaan, Lapita-väki, tunnettu ruukuistaan, saapuivat Fidzin rannoille. Vähän myöhemmin saapuivat melanesialaiset, joiden kikkaratukka jäi koristamaan vähän afrikanmallisia fidziläisiä. Jossain välissä pyyhkäisivät polynesialaiset tukka suorana (ovat suoratukkaisia) ohi kohti itää, Tongaa, Samoaa, Ranskan Polynesiaa. Heiltä jäi fidziläisille muita melanesialaisia laajemmat tongalaiset raamit.
Kannibalismi ja sotaisuus yhdistetään fidziläisiin. He sotivat innokkaasti toisiaan vastaan sekä tongalaisia ja samoalaisia vastaan. Näitä tärkeitä tapauksia varten osattiin rakentaa suuria, 30 metrisiä, valtamerikelpoisia katamaraaneja.
Hollantilainen Abel Tasman näki saaret, mutta ei astunut maihin. Cook tietysti seilaili nämäkin vedet runsaat sata vuotta myöhemmin, mutta vasta 1840 amerikkalainen retkikunta kartoitti alueen. Malolo-saarella kaksi retkikunnan jäsentä sai surmansa fidziläisten toimesta.. Retkikunnan päällikkö määräsi kylän poltettavaksi ja 57 kyläläistä tapettiin kostoksi. Paljon ei ollut valkonaama muuttunut, sillä runsaat 300 vuotta aikaisemmmin Portugalilaiset löytöretkeilijät kertoivat: Kyläläiset pyrkivät tekemään liian läheistä tuttavuutta, joten ammuimme 200 innokkkainta.
Luotettavampien karttojen myötä valkonaamat uskaltautuivat saarille kaupankäyntiin. Pian levisi tieto että alueella kasvoi haluttua santelipuuta. Kasvoihan sitä aikansa, mutta kymmenessä vuodessa 1800-luvun alkupuolella puulaji oli jo kaadettu sukupuuttoon. Ei mikään ihme, sillä alkuasukkailta muutaman dollarin helyillä ostettu puulasti myytiin Kantonissa 20 000 dollarilla.
Lähetyssaarnaajien myötä eurooppalainen vaikutus lisääntyi entisestään, vaikkakin aluksi vain ravintolisänä, sillä muutama hengenmies popsittiin parempiin suihin. Vuonna 1854 Bau-saaren kannibaalipäällikkö antoi kastaa itsensä ja myöhemmin hallitusvaikeuksiensa tähden luovutti valtakuntansa Englannin kruunulle vuonna 1874.
Eurooppalaiset olivat jo silloin perustaneet puuvillaplantaaseja saarille. Siirtomaahallinnon syntyessä oli sovittu, että fidziläisten ei tarvinnut työskennellä suurviljelmillä. Työvoimaa kuitenkin tarvittiin ja sitä tuotiin Intiasta 10-vuotisilla sopimuksilla. Kaikkiaan intialaisia kuljetettiin 60 000 henkeä 1914 mennessä. Sokeriruoko oli tullut pääviljelyskasviksi. Sopimuskauden päätyttyä monet jäivät viljelemään saamiaan vuokramaita, ja vuosien kuluessa intialaisten lukumäärä saavutti ja ylitti alkuperäisväestön. Nykyään intialaiset hallitsevat sokerinviljelyä, kauppaa ja yritystoimintaa. Fidziläiset omistavat maan. Vuoden 2007 väestönlaskun mukaan fidziläisiä on 57%, intialaisia 38%. Liekö laskutapa muuttunut, koska luvut ovat vuosien varrella olleet päinvastaiset. Kansainvälisen painostuksen avulla intialaiset saivat aikanaan äänioikeuden ja saavuttivat vaalivoiton vuonna 1989. Fidziläiset vastasivat palauttamalla vallan itselleen asevoimin. Sittemmin siitä on tullut maan tapa. Homma toistui v. 2000 ja taas 2006.
Usein kuulee sanottavan, että melko tasaväkiset väestöryhmät tulevat hyvin toimeen keskenään. Varmaan tulevatkin erilaisuuteensa nähden, mutta aina ovat ihmiset kuitenkin kadulla, kaupoissa, joissain kouluissa, ryhmittyneet alkuperänsä mukaan. Seka-avioliitot ovat harvinaisuus.
Sanomalehdet puivat edelleen kaikkia tapahtuneita vallankaappauksia. Niistä puhutaan myös radiossa jatkuvasti. Ne ovat kipeitä kohtia, jotka ovat vaikuttaneet paljon jopa ulkomaankauppaan ja kansainvälisiin suhteisiin.
MetsäretkiViikon verran vei löytää läheiset metsämaastot. Lähdimme vaeltamaan rinteeseen isoilla koneilla uurrettua, heinittymisestä päätellen joitain vuosia sitten, jyrkästi nousevaa tietä. Sopiviin maastokohtiin, parhaille näköalapaikoille, oli aina tasattu tontti. Gps:n näyttäessä runsasta 200 metriä, saavuimme neljälle ylimmälle tontille, joista näköalat olivat sekä Savusavun lahdelle, että etelään Koromerelle.
Täältä alkoi parin kilometrin osuus korkeuskäyrää seuraten. Tie kiemurteli vihreänä sademetsän läpi. Valtavat puut yhtä vaikuttavine päällyskasveineen veivät huomiomme. Katso tuota! Toi on jo huippu! Mutta seuraava mutka toi silmiimme aina vaan mahtavampia luonnon taideteoksia.
Illan lähestyessä, kuitenkin aivan valoisassa, alkoivat lepakoiden siivet havista. Ne tirskuivat ja lentelivät päittemme päällä puusta puuhun. Kaukaa niitä on vaikea linnuista erottaa, mutta lähempää tunnistaa nahkasiivet ja pyrstöttömyyden.
Äkkiä havaitsimme maassa ennestään tuntemiamme, kuin entisajan monojen puolipohjista tehtyjä, erittäin vahvoja taskurivejä, liaanin siemenkotia. Kun ne avaa töin ja tuskin puukolla, niiden sisältä löytyy ison lantin kokoinen kiiltävän, tummanruskea siemen. Ne ovat Riitalle arvokkaampia kuin raha. Niiden nimikin on paanga, sama kuin Tongan rahan.
Ehkä ne vahingossa piilotettuina, välttyvät Uuden-Seelannin ja Australian tiukoilta agrikulttuurimääräyksiltä.