29.7.2008 Vielä Papeetessa | |
2008.07.28 | |
2010.04.13 |
Kirjoitin tullessa, että Papeete on alle 30 000:n inehmon metropoli. Muu pitää Tyynenmeren oloissa paikkansa, mutta väkeä on Tahitin saarella 185 000, joista n. 100 000 Papeeten välittömässä vaikutuksessa. Sen kanssa yhteenkasvaneina idässäpäin ovat Piraen, Aruen ja Mahinan kunnat kymmenen kilsan sisällä. Lännessä ovat Faa’a, jossa on lentokenttä ja Punaauia samalla etäisyydellä Papeetesta, joten väkeä ja etenkin autoliikennettä kapealla rantakaistalla, jossa tiestö ja asutus ovat, riittää.
Riitta piti flunssapäivää viime lauantaina. Minä hyppäsin ratsuni selkään, reilusti rippikouluiän ylittäneen DiBlasi-taittopyörän, rengaskoko 15”. Suuntana olivat alussa mainitut kunnat idän puolella.
Tahitin PursiseuraEnsiksi mielenkiintoni kohdistui Aruessa sijaitsevaan Tahitin Pursiseuraan. Se löytyi aikanaan, ainoana vaikeutena, että yritin pari kertaa rantaan liian aikaisin. Asuntoalueiden umpikujilta löytyi vain yksi vaihtoehto, paluu. Seura osoittautui hyvinhoidetuksi, kohtuulliset laiturit ja lisänä kymmeniä poijupaikkoja. Kertoivat kapasiteetiksi 160 venettä, mutta osa oli pieniä perämoottoreita ja jollia. Paikallinen matkavenekanta ei ollut kaikkein kiiltävintä laatua ja todella suuressa osassa näyttiin asuvan vakituisesti. Kyllähän vene aina kotiolot voittaa – Tahitillakin! Vieraspaikkoja on rajoitetusti vain omien poissaollessa. Ainakin pari hollantilaista meikäläisistä, valitsi Papeeteen tutustumiseksi tämän sataman. Halvempi, intiimimpi tunnelma, mutta matkaa keskustaan 5 km.
Cook, Bligh ja lähetyssaarnaajatMatavain lahtea lähestyessäni, tie näytti pienen pyörän polkijalle nousevan taivaisiin. Kysyin Radissonin vartijoilta olenko oikealla reitillä. Kyllä sen kun kiipeät mäen, ja isolta ostoskeskukselta vasemmalle. Mainitsemani rantatasanne oli sileää kuin Pohjanmaan lakeus, ei kovin laaja ja latojen sijasta tiukkaa omakotiasutusta palmujen ja mangopuiden siimeksessä. Tässä vuorenharjanne ylsi rantaan ja tie kiipesi sen yli. Olisiko noussut sataan metriin? Saamani ohjeen mukaan saavuin Venus Pointiin 239 vuotta Kapteeni Cookin jälkeen. Kollega-James oli ankkuroinut viereiselle Matavain lahdelle Endeavour aluksensa, Itä-Englannin kolinkärrääjästä maailman mainetekoihin remontoidun. Jamesin joukolla oli ohjeensa, tutkailla ja mittailla Venuksen ja auringon sivuutusta, Venus-niemessä tietenkin. No – jaa, mikä sen niemen nimi sattui silloin olemaan.
Mittaukset onnistuivat hyvin, mutta tulokset menivät plörinäksi. Liekö siitä syystä, en löytänyt Cookin käynnistä minkäänlaista merkkiä. Kapteeni Bligh’n ja Bounty-laivan muistoksi oli sentään kivi reliefeineen. Tongalla syttynyt kapina teki Blighistä ja Boyntystä maailman kuuluja, hakaten mennen tullen rauhanomaisemmat muistelot.
Viimeisillään oli myös Duff-laivalla saapuneista 29:stä englantilaisesta lähetyssaarnaajasta kertova peltitötterö. Toisaalta eräs heistä, William Crook, asettui 1817 nykyisen Papeeten paikoille ja siinähän kiviä on paljon päällekkäin.
Näkymä Papeeten suuntaan tien ylittäessä harjanteen ennen Pointe Venusta.
Paluumatkalla keskityin kuninkaallisiin, edesmenneisiin. Tien varresta löysin ensin monta ylhäistä kätkevän hautausmaan ja seuraavasta niemestä monimetrisen hautamuistomerkin, kuin kivikummelin. Sellaisen sai Pomare V, kun luovutti maansa Ranskalle v. 1880. Kaikkien haudalla ei mainosteta kuolinsyytä. Kummelin päällä komeilee Benediktiinipullo.
Viiden vuoden uurastusRiitta jäi askartelemaan vesiletkun ja pyykkisaavin kanssa. Pian on joka riepu pesty paatista monet jo monta kertaa Papeeten vedellä. Pyyhkäisin jollalla verstaalle. Kytkimen varaosatkin olivat kuulema tulossa, mutta se ei ollut aamun varsinainen aihe.
Autonosturi peruutti veden äärelle ja nosti, perheen ja ystävien aplodeeratessa, auringossa kiiltelevän, 14-metrisen epoksi-vaneriveneen oikeaan elementtiinsä. Veneen sveitsiläinen suunnittelija on seikkaillut Marcin veneen alumiinisella edeltäjällä pohjoisia vesiä Grönlannin ja Vergin välillä, www.sailworks.net Minua tietysti puhuttelee erikoisesti mahdollisuus seilata näitä veneitä sisätiloista, vaikka tätä ei mielestäni suunnittelijan omassa vaneessä, kuin Marcinkaan paatissa oltu kunnolla toteutettu. Kölin kastuessa roiskahti shampanjapullo hajalle oikeaoppisesti, ”Coco’n co” Marcin vaimon mukaan ja kumppanit, kolme vilkasta poikaa 10 vuoden molemmin puolin.
Marcin viiden vuoden uurastuksen tulos. Epoksilla päällystetty vanerivene. Pit. 14.0, lev 4.0. syväys 1.2 ja uppouma 6,5 tonnia. Kulkuvoimana 110 neliötä. 4-5metrin pituinen matala painoköli, 2,5 tonnia. Nostokölit maston kummallakin puolella ja tuplaruorit, joita käännellään pystyyn asetetusta ruoripinnasta.
Marc Henrion oli Ranskan laivaston lentäjä, joka kylmän sodan loppupuolella ehti lennellä mm. Saksasta Itämeren itärannat kartoittaen vihollisen tutka-asemia. Samaa hommaa hän teki Norjasta Ruijan-Neuvostoliiton rajalla.
Marc aloitti tämän veneen rakentamisen Ranskassa ja ehti vuodessa saada rungon muotoonsa ilman ruffia. Silloin työpaikka, business-jetin näköinen vakoilukone lensi Tahitille Marc kahvoissa. Hän jatkoi samalla konetyypillä, nyt meripelastukseen ja valvontaan viritetyllä. Vedet, saaret ja lentokentät Australian, Uuden-Seelannin ja Ranskan Polynesian välillä tulivat tutuiksi. Sama kone muuten nousi ja laski päivittäin useita kertoja Papeeten kentältä sen tunnistettuamme.
Marc eläköityi alle 20 vuoden palveluksen jälkeen, mutta täysipäiväisenäkin veneenrakennus vei aikansa. Koko urakkaa katsellen, vene on valmis, vaikka vielä riittää asentamista muutamaksi viikoksi ja sen jälkeenkin virittämistä pitkäksi aikaa. On aika tutustua ilmasta tuttuihin paikkoihin vesitse. Ensipurjehdus on lähiviikkoina, ja loppuvuodesta hän aikoo Tuamotuille lomittamaan ystävänsä helmifarmille ennen seilaamista Marquesassaarille myrskykauden ajaksi.