2011-03-04 Fuengirola, telakalla | |
2011.03.04 | |
2011.03.15 |
2011-03-04 Fuengirola, telakalla
Työleirillä
Eilisestä alkaen on taas vettä veneen alla. Olimme telakalla 10 päivää. Kesto oli helppo suunnitella, sillä tariffin mukaan telakalla olon hinta kaksinkertaistuu tuon päiväluvun jälkeen. Tein mennessä suunnitelman päivittäisille hommille. Arvioni osoittautuivat varsin realistisiksi, sillä useimmiten juuri listatut työt tulivat tehdyiksi. Jos joku siirtyi, niin lisäsin vauhtia seuraavana päivänä. Iiriksen heikko kohta ovat olleet runkoikkunat. Voi sanoa, että vuoden, viimeistään kahden välein, olen joutunut ainakin osasta niistä naputtelemaan ruostetta. Kiva niistä on ulos vilkuilla, joten olemassaolo on vieläkin perusteltu. Rakennetta voisi seuraavassa veneessä muuttaa sikäli, että kehys voisi olla ruostumatonta ja vielä tarpeeksi kalteva, ettei merivesi upotuksessa seiso ruostuttamassa. Ei ikkunat tainnu edes listalla olla, mutta heti telineille noustuani niitä aloin nakutella, ja teräsharjalla ajaa ja sitten päivittäin paikkamaalata. Päätyö oli kuitenkin kylkien hionta. Niissä ei ollut juuri ollut korjattavaa paikkaa, joten homma pysyi hyvin hanskassa, epäkeskokoneen vinkuessa.
Vapaa-ajan ongelmia ei esiintynyt, sillä työaikani venyi päivittäin klo 8-9:stä seitsemään illalla. Saman ajan oli aurinko ylhäällä. Hiontaa, primeria, telineelle, alas, tikapuita kannelle, purkkia ja pensseliä sekä rullaa mukaan ja taas telineille. Olin auringon laskiessa niin poikki, että ajankuluketta ei tarvinnut etsiä. Aamuisin olin kutakuinkin palautunut uuteen taistoon.. Vain sunnuntaina tyydyin kuuteen tuntiin, koska menimme Mauri Peltomaan ja Raija Virran kanssa Olle ja Liisa Wibergille lounaalle. Ei kyllä siinäkään auringon valo riittänyt, eikä työintoni seuraavana aamuna ollut parhaimmillaan.
Viikossa olivat suunnittemani työt kutakuinkin putkessa, kyljet maalattu ja pohja myrkytetty. Rupesin katselemaan ”koppiamme”. Sen muinaiset maalit olivat alkaneet hilseillä. Alumiinirakenteisena siinä ei kuki ruskea ruoste, vaan vioittuneen maalin alla vaivaa valkojauheinen rupi. Eipä muuta, kun maalinpoistolaikkaa vioittuneille paikoille ja tietysti primeriä päälle.
Joka päivä paistoi auringon noususta sen laskuun, ja maalaushommat sujuivat kuin lämpimässä hallissa. Päätin jatkaa tuota koppi/ruffihuoltoa laiturissa, mutta kuinka ollakaan, aamulla vesillä heräsimme vesisateeseen. Tosi onnellisina kuitenkin, kun pääprojekti oli edennyt hyvin puodan vallitessa. Vapaapäivä tuli maalauksesta, vaikka nyt iltapäivällä taas paistaakin.
Sään lisäksi telakka oli muutenkin meille sopiva. Se on aivan vieressä. Näkyy laituripaikkaammekin. On kuitenkin eri firma, kun marina. Betonipintainen plaani oli siisti ja pyörillä liikkuvaa tellinkiä oli siinä helppo siirrellä paatin ympäri. Telakallakin oli myymälä, mutta asioin aidan takana 40 m:n päässä olevassa. Huoltomme oli kaiken aikaan marinan tutuissa siisteissä tiloissa, joten muutokset vesiltä maihin ja takaisin 175-paikalle eivät olleet suuria. On Espanjan uutta byrokratiaakin. Vain veneenomistaja saa työskennellä paattinsa kimpussa. Kertovat, että ei aviopuolisokaan. Riitta hoiti huollon ja retkeilyn. Ulkopuolisten työntekijöiden pitää olla rekisteröityjä, ja niistä pitää telakallekin maksaa 7 €/tunnissa.
Iiris R-rekisterissä
Maalien telakalla kuivuessa, liimailin tellingeiltä uudet nimitarrat. Ja vaikka en vielä aikonut – kovasti häpeämäni - uudet R-tunnuksemme.
Kohta on pari pallonympärystä täynnä. Minkäänsortin byrokraateista ei ole vakituista puutetta ollut, mutta kaikille on loistavasti kelvannut, ja vastakin tarjoan, oman pursiseuran antamaa Purjehtijaliiton venetodistusta.
Rekisteröintiä en sinällään arvostele. Päinvastoin olenhan aina vapaaehtoisesti sen liitosta hommannut, purjeiden lisäksi sen kylkiinkin merkannut ja sitoutunut sen haltijana pitämään paattini ja itseni merikelpoisena. Edellisen rinnalla tämä maistraattipakko on tarpeetonta kyykyttämistä ja aikanaan jonkun ”viisaan” lainsäätäjälle esittämää huithapelia.
Ulkomailla
Joka jutussa olen ihmetellyt ajan kulun kiivautta. Tässä se on viuhunut, eikä olla ehditty, kun aamulenkille. Telakalta en sinnekään. Ihme tapahtui pari viikkoa sitten. Kävimme ulkomailla, Gibraltarissa. Englantilaisten kallioniemi Espanjan kainalossa on täkäläisittäin aika suosittu päivämatkan kohde. Meille päätöksen ja koko matkan teki helpoksi Leo Kaartinen, joka tarjosi kyydin. Riitalla oli ison Viton penkissä juttukaverina Hannele, Leolla navigaattorina lentokapteeni Jussi. Leo osasi perille monikertaisella kokemuksella, mutta retken tarkoitus rupesi nykimään, kun venetarvikeliikkeet olivatkin kiinni talviajan lauantaisin. Sinne jäivät kalteriovien taakse tutkat, aisit, sun muut navigaattorit.
Leo oli joku päivä aikaisemmin antanut Kippari-lehden, jossa oli juttu iPadin karttasovellutuksesta. Minä jouduin skypettämään Jonnalle. Mikä se iPad on?
Padejä piisasi ainakin yli kymmenessä kaupassa pääkadun varrella, mutta hinta ei tuntunut vastaavan verovapaan paikkakunnan mainetta. Sillä vanhalla vedolla luulen kauppa siellä käytävänkin. Me emme olleet juuri opittua vehjettä ostamassakaan, ja Leokin otti aikalisän. Mukava reissu hyvässä seurassa kuitenkin.
Työleirin päivä koittaa
Monien tuntema Las Palmeras-hotelli. Joo, ja Bosch Multi tekee selvää jälkeä.
PYR-hotelli. Selvää jälkeä on tullut ja "rajaläänin" rekisteri.
Iiris jättää Varadero de Fuengirolan.
Riitta Vemputtimissa. Eiköhän taas ehditä joka aamu, kun ollaan vapaalla jalalla.
Kevään kohinaa, mimosa kukkii näyttävästi. Keltaista, marmorikuulan kokoista kukkapalloa riittää jo yhdessä oksassa. Oksia, puita ja pensaitakin on riittävästi.
Monensorttista partiolaista marssi pitkin Gibraltarin pääkatua. Nämä näyttävät skotti-joukoilta.