2010-11-27 Fuengirola, eka myrä ja kuvia viikkojen varrelta | |
2010.11.28 | |
2010.12.07 |
2010-11-27 Fuengirola, eka myrä ja kuvia viikkojen varrelta
Kuukausi ja viikko Fuengirolassa on ollut hyvää ilmaa.Alun aivan kesäiset kelit ovat parin viime viikon aikana koleentuneet siten, että yölämpö on laskenut siinä 14:ään ja muutamana aamuna jopa 12:een. Aika raikasta se on tropiikin jälkeen, mutta nyt jo tottuneena voin sanoa, että aivan passelia. Eipä puske hiki kaiken aikaa.
Eilisillasta se alkoi sade, ei kaatamalla, mutta kuitenkin. Marinerot kävivät läpi veneiden kiinnityksiä, sillä tuultakin oli luvassa. Sitä tulikin, ei myrskyä, mutta reilumman jälkeen kuitenkin niin, että veneet, me siinä mukana, kiskovat kiinnityksiään melko epämiellyttävästi, sellaista 0,5-1 metrin nykimistä. Maininki nimittäin tulee sisään koilliseen osoittavasta sataman aukosta. Nyt on o vettä tullut reilummin ja vielä pitäisi lisääntyä. Tuulenn sentään ennustetaan kääntyvän idästä länteen aivan näillä iltatunneilla. Tasoittanee hoipertelevaa oloamme.
Katselin Euroopan ja pohjoisen pallonpuoliskon sääkarttoja. Pahuksen pohjola pitelee voimakasta talvikorkeaa päällään niin, että Labradorista tarjolla olevat matalat joutuvat matkaamaan ensin keskelle Atlanttia, jopa Azorien eteläpuolelle, eivätkä sieltä löydä muuta reittiä eurooppalaisten iloksi kuin Gibraltarin salmen. No, siinä samalla saavat afrikkalaiset maistaa tätä samaa lääkettä. Uusi matala voimakkainen sadealueineen ryntää kimppuumme jo parin päivän kuluttua. Eipä pala hipiä, eivätkä kulu aurinkolasit.
ARC-rally, worldcruising.com/arc
Olen kehunut, että en seuraa minkäänlaisia urheilutapahtumia. Liekö tämäkään sellainen, mutta nyt, kun netti ylettyy paatille olen vilkuillut ARC-rallilaisten edistymistä taipaleellaan. Joka veneessä on seurantalaite, joten karttakuvasta voi noukkia suosikkiensa sijainteja.
Huomenna on viikko startista, eivätkä suuretkaan veneet, harvaa toisilta karannutta lukuunottamatta, ole seilanneet edes tuhatta mailia, vaikka ovat potentiaalisia 200-300:n mailin päivämatkojen haukkaajia.
Keli, tuuli, purjehtijan ilon, hurmion, toivon, pelon tai epätoivon aihe voi lennättää, kallistaa, pysäyttää tai rynkyttää tuota 233:n veneen ja yli tuhannen purjehtijan joukkoa.
Alun komean spinnulähdön jälkeen homma on mennyt arkisemmaksi, tyveneksi ja vastaiseksi. Joku ajaa väärään suuntaan, kun ei muualle pääse. Toinen kelluu kevyessä kelissä. Kolmas on startannut koneen, koska miehistö täytyy saada maihin Amerikan puolella tilatuille paluulennoilleen.
Mikä mättää? Koillispasaatinhan siellä pitäisi puhaltaa. Pitäisi, mutta nuo samat matalat, jotka nykivät meidän kiinnityksiä ovat seikkailleet aivan arkkilaisten reitille edellä mainituin seurauksin. Toivotaan, että tilanne paranee, vaikka siltä ei ennuste näytä, vaan pudottaa reitille vielä seuraavankin matalapaineen.
Maissa on helppo viisastella, kun merellä tapahtuu. Toisaalta, tuolla porukallakin on säätiedot käytettävissään, mutta paatit ovat niin hitaita, että ainakaan kaikki eivät pysty tarpeeksi nopeasti seilaamaan matalan edullisemmalle puolelle. Ei auta, kuin ottaa se mikä tulee. Osa porukasta on jo kiertänyt Kap Verden saaret idän ja etelän kautta. Siellä tuulen suunta näyttää edulliselta, mutta kevyeltä
Myrsky ja MYLVÄYS!
Sanoi Kippari kalle, mutta minulle meinasi tulla HALVAUS. Tätä kirjoittaessa rupesin katsomaan minkälainen paatti sillä Stewe Dashew:llä nyt on allaan, kun etumatka on puoli valtamerta. Olen aina ihaillut Dashewn suunnittelemia Deerfoot-matkaveneitä, purjehtijaystävällisiä, solakoita, kevytuppoumaisia, nopeita, noita 200-300 päivämailin paatteja, kuitenkin kaikilla mukavuuksilla varustettuja. Aprikoin: Mitä se Dashew nyt on keksinyt? MOOTTORIVENEEN, moottoriveneen purjehduskilpailuun! Onko Veneilyliitolla sormensa pelissä? Tässäkö ORC ja LYS-kilpailujen tulevaisuus?
Mitäs uutta maailmassa? Vuonna 1999 suomalainen Anya-”pursi”, siinä 22-metrinen, ajoi tuon saman ARC:n koko matkan koneella ja menestyi hyvin kevyttuulisessa kisassa. Kuka se enää käskee turhaan rikiä helisyttää meren yli. ARC:n cruising-luokissa koneella saakin ajaa, ja joskus kannattaa, riippuen sakotuksen ja hyödyn suhteesta.
Edellisestä selvittyäni pistän kamerasta peräkkäin joitain näkymiä:
Appelsiinisato tai vain pihan koristus on kypsynyt. Talot Mijasin rinteillä ovat usein ”kotini on linnani”-tyyliä
Linnassa pitää olla muuri. Toisaalta jyrkästi viettävä maasto vaatii mahtavaa pengerrysmuuria, mikäli haluaa talonsa ympärille vähänkään tasamaata.
Naapurin näkemys linnasta ja muurista.
Ihmettelin aasipolkujen olemassaoloa. Ei näitä pelkästään turistille ole vanhoin menetelmin rakennettu? Eipä varmaan. Aivan huipulla oli pengerrettyjä, muinaisia viljelyspengerryksiä, nyt matalaa männikköä kasvavia. Tiukassa on elanto ollut ennen massamatkailun ”keksimistä”.
Polut viiltelevät rinnettä, alimmainen on autokelpoinen palotie noin 800 metrin käyrällä.
Instrumenttini näytti vielä metrin enemmin mittapisteen kohdalla. Pico de Mijas.
Espanjassa rakentaminen on lamassa, mutta ruohonjuuri tai oikeastaan merenpinnan tasolla toimii pari yrittäjää. Tyylinä edeltä tuttu ”linna on kotini”tai sinnepäin.
Korkeustaso senkun alenee. Näkymä rantalaiturilta, Iiriksen ahteri pilkistää laituripaikaltaan.
Benalmadenan marinan Tuhannen ja yhden yön-arkkitehtuuria. Tehtiin taas pyöräretki paikkoja tarkastamaan.
Aamulenkin startti ja maali. Iiris talvilepoasennossa, genni sisäänkoilattuna.