2010-09-19 Salina | |
2010.09.22 | |
2010.09.26 |
2010-09-19 Salina
Edellisessä jaksossa oli Rocella Ioniaan just alle 50 mailia, mutta tuuli loppui. Odottamalla sitä saa – nytkin. Tuntien kuluttua alkoi puhaltaa vimmatusti luoteesta Calabrian niemen yli. Juuri sitä ennen kävivät virkamiehet moikkaamassa, Guardia Finanza. Taitaa olla vähän tullia muistuttava instanssi, vaikka poliisiksi esittäytyivat. Ihmettelin vaan, kun ajoivat viereen, eikä kukaan puhu mitään radioon. Kun otin kokeeksi käsiulan, huomasin, että oma volyymi oli ollut minimissä. Sitten saivat haluamansa: lähtö-, määräsatama, kansallisuus ja sen sellaista.
Näytti jo, että tullaan yöllä Italiaan, kun oli 18 mailia puolenyön aikaan jäljellä, mutta tyyntyi taas. Odotus tepsi uudelleen. Aamulla rupesi hiljaa kulkemaan.
14.9. klo 1000 kiinnitimme vapaaseen kylkipaikkaan Rocella Ionicaan. Oikeastaan sen niminen kylä on runsaat 2km lounaaseen, ja marina oli hienosti ja lyhyesti: Porto Maria CC. Delle Grazia. 160 mailia oli ottanut kallista aikaamme kaksi vuorokautta, mutta kallista löpöä se kulutti siitä vain kaksi tuntia. Minulle oli paikkaa kehuttu jo 10 vuotta sitten. Siksi, että laitureihin voi ajaa mataloituneen väylän takaa, eikä maksuja peritä, koska varsinaisesti marina ei ole toiminnassa. Nyt oli kehitys käynyt. Väylä ruopattu, koht. tasoiset ponttoonit ja sähköt ja vedet niihin asennettu. Meitä kiinnityksessä avustanut engelsmanni kertoi maksun kerääjän perineen 20 €/p. Mitään toimistoa ei kuitenkaan ollut. Eikä kerääjää kahteen päivään näkynyt. Tuuli kyllä ja ukkostikin koko vuorokauden. Ei kai luullut kenenkään tulevan.
Virkamiehiä sen sijaan oli niin, että päät kolkkasivat. Ei niinkaään laitureilla, mutta niiden toimistoja ja asuntojakin oli alueella monenlaisia, jo merellä mainitun lisäksi. Ketään ei kuitenkaan kiinnostanut elomme ja olomme tai paperimme.
Kausi oli selvästi loppunut, vain matkalaisvenitä kävi muutamia pysähtymässä. Käveltiin Amin kanssa kylälle hienoa, leveää, tyhjää, istutuksin koristeltua rantapromenaadia. Ei ollut juuri liikennettäkään, koska tie vei vain marinasta kaupungille ja maantiet olivat ylempänä. Outoa oli kävellä autoja pelkäämättä ja niitä jalkakäytäville parkittuja kiertelemättä kuten, Kreikassa.
Seuraavana päivänä otimme ”ilmaiset” pyörät. Niitä oli tarjolla, uusia vaihdevehkeitä parikymmentä. Suosittelivat, pyysivät lahjoitusta pyörien huoltamiseksi.
16.9, kun satuin nousemaan klo 0610, niin jo viiden minuutin kuluttua olimme liikkeellä aamun ensi kajossa. Kai oli hyvää säätä tiedossa, sillä viisi muuta venettä oli valinnut saman ajan. Niin kauan, kun tuuli kunnolla pysyi porukkakin kasassa, mutta yksin jäimme luovimaan koko päiväksi ohi eteläisimmän Manner-Italian niemen.Venevauhti siinä 2-3 solmua. Maantiede, eli Messinan salmensuu lienee antanut apua ilmatieteelle, sillä em. niemestä Sisilian Taorminaan taas porskutimme runkonopeuden tuntumassa. Koukku pohjaan puoleltaöin. Tähän vanhaan turismi- ja huvikeskukseen tutustuimme varsin pintapuolisesti seuraavan päivän kävelyllä. Maisema jyrkkine rantoineen, vanhoine ja uudempine hotelleineen sekä huipuilla könöttävine muinaisine linnoineen oli kyllä vaikuttava. Unohtamatta kirkkaana päivänä selvästi näkyvänä savuavaa Etnan 3280-metristä kartiota.
18.9. Matkamies on iloinen, kun pääsee liikkeelle. Niin on purjehtijakin. Klo 0400 sanoin Amille, että nyt jyrähtää - kone. Aloimme puksuttaa kohti Messinan salmea 30 mailin päässä. Purjehtijakin sai osansa, kun maatuuli työnsi hyvin tunnin. Päivän noustua piikkivastainen piti huolen rivakasta etenenemisestä koneella. Tokihan kokeilin. Venevauhti alle 3 solmua, joten päiväkään ei olisi salmeen riittänyt. Eipä heikko tuuli myöskään koneajoa jarruttanut. Ei myöskään vastavirta, jonka aikana jo läpi mentiin. Springillä virta voi olla 4 solmua, nyt oli pienin neap, ja ainoastaan aivan kapeimmassa nielussa vajaan solmun verran vastusta.
Sankarimatkailija Odysseus oli kovilla täälläkin. Huimat pyörteet ja vielä hirviöt vaanimassa molemmilla rannoilla Scilla manterella ja Kharybdis Sicilian puolella. Kirjat kertovat, että 1700-luvun maanjäristys oli muuttanut salmen pohjaa ratkaisevasti virtausta aikaisemmasta helpottamalla.
Paljoa ei tuuli parantunut salmen jälkeenkään, vaikka avautui. Klo 2200 kiinnitimme Liparin saarten Salinan Santa Marina Marinaan 74 mailin, 8 tunnin koneilun ja 10 tunnin vaihtelevavauhtisen purjehduksen päätteeksi.
Kelit ovat olleet ukkosten jälkeen taas hyvin kesäiset, tuulet vastaavasti aivan heikkoja, mutta näillä saarilla oloon se sopii, sillä ankkripaikat ovat yleisesti avoimia.