2010-01-10 Hyvä Langkawi | |
2010.01.17 | |
2010.04.13 |
Kuukausi Langkawilla kului nopeasti. Tullessa olivat miehistönä tyttäremme Johanna ja miehensä Timo, Vesalaiset hesasta. Muutama päivä heidän lähtönsä jälkeen tuli poikamme Juhan perhe. Pari seuraavaa viikkoa lastenlasten Kasper 12v ja Siiri 8v vilistivät vielä aikaisempia nopeammin.
Kuumuus veneen sisätiloissa sai Junnun porukan parin yön jälkeen hommaamaan vaatimattoman, mutta ilmastoidun hotellihuoneen marinan läeisyydestä. Yhdessäolomme ei siitä kärsinyt, sillä päivät retkeilimme porukalla turistikohteissa.
Langkawin toteumattomatNäillä autoreissuilla näin vanhan kaverimme Ove Linnerin Hati Sentosa-veneen Telaga Harbour Parkin ankkuripaikalla. Laskujeni mukaan Ove on nyt pyörinyt näissä maisemissa n. 15 v. Olimme juuri vaihtaneet sähköpostit, kuten harvakseen kahdeksan vuoden ajan. Olin kertonut lähisuunnitelmamme. Muuta yhteydenpitoa en osannut valmistella. Kun rullalaitteen vaihto valmistui, painelimme Telagaan. Pettyneenä totesimme, että ei siellä enää Ovea ollut, joten saman tien seilasimme Thaimaan Tarutaoon parikymmentä lisämailia. Ovelta piti myös kysellä toisesta aikoinaan tapaamastamme ruotsalaisesta seilorista, Emilistä. No kysellään netissä.
Kuninkaalliselle Langkawin pursiseuralle tullessamme, olin törmännyt ilmoittautumistiskillä Johniin, US Navyn eläköityneeseen konemestariin, joka aikoinaan, myös täällä Langkawilla, mestaroi Suomessa kuuluisuutta saaneessa Orion.laivassa, silloin jo Oriental Explorer-nimisessä. John oli jättänyt laivan Itä-Malesiassa ja oli hankkinut vanhan moottoriveneen Langkawilta. Varsinainen ihme sai meidät tiskillä kohtaamaan, mutta monista yrityksistäni huolimatta sama oikku ei enää antanut juttujen jatkua.
Aku Ankka on mukava nimi veneelle. Mukavaa oli myös, että sentään, vaikka lyhyesti, muutaman kerran tapasimme sen miehistön, Glenn Hornin ja Erja Vasumäen.
Jo vuosia olimme vaihtaneet kuulumisia ruiotsalais-norjalaiseen Fämös-veneeseen, joka tuntui juuttuneen Pinangiin vuosiksi niinikään. Yhteys ei, meidän Pinangiin saapuessamme, enää onnistunut, mutta pari viikkoa perään saimme joulutervehdyksen lumisesta Köpiksestä, jonne lasten ja lastenlasten iloksi olivat lennähtäneet. Kukaties ovat jo Pinangiin palanneet, mutta...
Mainitulla Langkawin Kuninkaallisella pursiseuralla oli suomalainen sauna v. 2001-2. Se oli jo termiittien niin pahoin syömä, että pari viimeistä kertaa saunoimme, vaikka lauteet olivat romahtamaisillaan, ja sähkökeskus jo roikkui johdoistaan seinältä, puuaineen kadottua parempiin suihin. Arvasin oikein. Pyhäkön nykyisenä kohtalona oli toimia romuvarastona
Ihmiset ovat tärkeitä ja saunakin, mutta on maisemissakin jotain. Kävimme Junnun perheen kanssa autolla Langkawin korkeimmalla huipulla, 890-metrisellä Gunung Rayalla. Ihmeekseni sinne johtavien betoniportaiden ainakin yläpää oli siistitty. Rappuja, koko matkan betonisia, on 4280 kpl, ainakin joka kymmenes oli numeroitu. Nousin ne takavuosina ja alas tietysti myös. En uskonut niiden tässä kulttuurissa auki pysyneen, enkä joutanut tutkimaan. Parin muunkin kukkulan valloitus jäi ajanpuutteen vuoksi. Sinne köysiratahuipulle on myös polku, 2,5 tuntia suuntaansa, kertoi Erja. Seitsemän lammen purolta alkaa n. 3 kilometrin polku toiselle, näyttävälle huipulle.
Kuahista Phukettiin 140 mailia10.1. Su Tähän aikaan vuodesta pitäisi mielestäni koillismonsuunin olla voimissaan. Nyt ei ole. Aamuisin se on vähän henkäillyt, mutta iltapäivällä kääntynyt heikoksi merituuleksi, päinvastaiseksi. Se juuri ja juuri kuljetti meidät purjeilla Tarutaoon.
11.1. Ma Heikkona jatkui seuraavankin päivän merituuli, mutta sillä pääsimme 22 mailia. Kun viime henkäys hiipui, pudotimme äkkiä ankkurin, ettei virta vie syvempään veteen. Pääsimme noin kaapelinmitan päähän suunnitellusta ankkuripaikasta Ko Bulon Len lähistöllä.
12.1. Ti Pääsimme juhlimaan hienolla, 5-tuntisella genaakkeriajolla, mutta maan lämmettyä ei merituultakaan kuulunut. Putputimme pari tuntia Rok Nokin poijuun. Ilta-askarteluna putsasin potkurin näkkikerroksesta sukeltelemalla veneen alle. Kymmenen pulahdusta tarvittiin.
13.1. Ke Tänään päästiin jo sama 35 mailia kuin eilen, mutta kokonaan tuulen voimin. Poijuun yöksi Phi Phi Leen, pikku Phi Phi, lahteen. Kerran, kun olimme aikaisemmin, olimme lähes yksin. Nyt näyttävät turistilaumat painavan kahdessa tai kolmessa vuorossa. Ekat aamusta, sitten päiväkävijät ja vielä toivat papattavat pitkähännät viimeisiä juuri ennen auringon laskua.
14.1 To Phi phi-saari Ankkuroimme Phi Phi-saaren päälahteen Tonsai Bayhin. Veneitä, ei meikäläisiä, vaan sukellusfirmojen sun muiden, ja pikaveneitä oli aivan valtavasti. Nyt tuntui monsuunikin. Se läikytti lahden vettä kilpaa vene- ja laivaliikenteen kanssa. Jätimme Iiriksen keikkumaan holtittomasti ketjunsa päähän ja jollailimme maihin. Saari on monella tapaa entisensä, mutta hulina on tuplaantunut. Ruotsinkieli on sentään säilyttänyt monopoliasemansa. Kiipesimme näköalapaikalle. Niitäkin oli tullut pari lisää - puolitiehen. Thaimaasta tai Phi phi-saaresta puhuttaessa tulee ainakin minulle heti mieleen myös 2004-vuoden tsunami. Niinpä usein paikkoja katsellessa mietimme oliko tämä tässä jo aikoinaan, vai onko tämä uusi, hajonneen tilalle tullut, tai muuten uusittu. Paljon on joka tapauksessa uutta rakennettu. Paikoin on siistiäkin, mutta eivät ”alkuasukkaat” vielä ymmärrä harjan ja haravan päälle, jos roskilta kulkemaan pääsevät. Veneelle palattuamme, vedimme heti koukun ylös ja ajoimme kannaksen suojan puolen lahteen, jossa jo mäeltä näkemämme poiju meitä edelleen tyhjänä odotti.