2009-12-03 Lumut International Yacht Club | |
2009.12.04 | |
2010.04.13 |
2009-12-04 Lumut, 4 14,17 N; 100 38,40 E
Kauan odotettu miehistöntäydennys toteutui. Vesalaiset, Timo ja tyttäremme Johanna ilmestyivät vajaan tunnin pirssimatkan jälkeen Kuala Lumpurin Sepangin kentältä.
Vajaan parin vuorokauden tulokkaiden ilmastoon totuttamisen jälkeen suuntasimme merelle Port Dicksonista. Varsin heikon hankavastaistuulen avulla pääsimme ankkuripaikkaan Tanjung (niemi) Gabangin lähistölle. Aivan sama mihin koukun olisi taas pudottanut, sillä suojaa ei ollut lainkaan, vaan mereltä tuleva maltillinenkin aallokko huojutteli kiitettävästi.
Seuraava päivä tarjosi jo paremmat purjehdusolosuhteet, mutta jo muutaman tunnin ja luovin jälkeen saavuimme Port Klangin sisääntuloväylälle. Tuulta riitti siinäkin juuri ja juuri myötävirran lisäksi, aina valitsemallemme ankkuripaikalle, vastapäätä North Portin konttisatamaa. Ankkuripaikalta minun oli hyvä seurata konttilaivojen jatkuvaa vaihtumista laiturissa n. 20:n konttinosturin alla. Muu miehistö tyytyi ja seurasikin näkymää ihan kiinnostuneena. Liikenne oli vilkasta ja malesialaiset rakentavat äkkiä ja suurta. Juuri tullessa olimme sivuuttaneet South Portin, jossa laskin 33 konttinosturia. JohorBahrussa olin laskenut 48 kpl yhdessä laiturissa. Singaporen nosturit jäivät tällä kertaa laskematta.
Chimu oli koneillut, myös lisämiehistöllä, Timo Warneke Hampurista, vahvistettuna Port Klangin Royal Selangor Y. C:lle Kuala Lumpuriin tutustumista varten. Meillä, merilain pykälien minulle antamasta tuesta huolimatta, päätimme yhdessä jatkaa matkaa aamulla.
Kuusi tuntia ensin koneilimme aivan pläkässä, virta auttoi 1-2 solmua. Muutaman pelasimme genaakkerilla melko olemattomissa henkäyksissä, mutta illansuussa alkoi puhaltaa suotuisasti.
Seuraavien pläkä- ja kaatosadetuntien jälkeen pääsimme aamupäivällä Lumut International Marinan jo hohdokkaimmat päivänsä nähneisiin laitureihin. Port Dickson-Lumut n. 165 lokattua mailia neljänä päivänä ja yhtenä yönä. Näillä vesillä tähän aikaan vuodesta eivät mailit vilistä, eivät ainakaan pitkää aikaa yhtämenoa.
Ensimmäinen henkilö, joka tuli juttelemaan oli Jeff, Kaliforniasta, mutta tunnisti ja oli jopa käynyt Iiriksen kotisatamassa, Kotka. Hän oli seilannut suomalaisissa purjelaivoissa Astridissa ja Tradewindissä, terveisiä vaan Sampo Halttuselle! Jeff sanoi joutuvansa siirtämään veneensä täpärästi ohi ajavien hiekkaproomujen tieltä. Siirsikin, ehkä 9-metrisen, puisen, S&S-näköisen paattinsa johonkin näkymättömiin.
Lumut näyttäytyi meille varsin mukavana pikkukylänä. Joenrantaan, waterfrontiin, niin kuin sitä kutsuvat amerikankielellä, oli satsattu miljoonia. Jos jonkunlaista ihmemallista ravintolaa, osa kuin laivan brykiä, oli rakennettu jonoon rantaa seuraillen. Samoin polkua sinne ja tänne, jotkut laulua mukaellen eivät johtaneet minnekään, vaan päättyivät seuraavan rakennelman seinään. Suunnittelijoilla on ollut hauskaa, toivottavasti tuottoisaakin. Meille paikka oli mainio aamu- ja iltalenkkimaasto vanhuksille sopivine rekkeineen ja tankoineen. Alueen molempiin päihin oli satsattu laajat ja monipuoliset leikkikentät. Niitä ei näissä lapsirikkaissa maissa liikaa ole näkynyt.
Reissumme rupeaa näyttämään Marinaluettelolta. Niitä nyt vaan sattuu olemaan tässä parin päivämatkan etäisyyksillä, ja meillähän on "charteri päällä". Pitää näyttää muutakin, kun ankkuripaikkojen horisonttia. Isomman porukan on myös helpompi lähteä maihin ilman jollamatkan sitovuutta. Lumut International Y.C. tarjosi n. 9 €:n päivämaksulla hyvän, ison uima-altaan, ilmaisen wifi-yhteyden klubirakennuksessa sekä normaalit vesi-sähkökytkennät. Henkilökunta, pääosin huivipäänaisia, oli äärimmäisen ystävällistä ja auttavaista. Veneväen aina tarvitsemia suuren luokan supermarketteja meille lueteltiin 4-5 kpl. Käväisimme yhdessä, 15 RM:n (3 €) suuntaansa.