1.7.2009 Gizo | |
2009.06.30 | |
2010.04.13 |
Ensimmäisellä aamulenkillä kaupungin yläpuolelle kohoavalle harjanteelle kiivettyämme, tapasimme kohteliaan herran. Hän kyseli oloistamme ja kehotti valokuvaamaan kun kehuimme näköaloja. Itse kertoi olevanss olevansa juristi ja työskennelleensä euroopassa ja afrikassa. Retken loppupuolella Gizon kylänraitilla kyseinen John lehahti tervehtimään, kuin vanhoja tuttuja konsanaan. Olisihan se pitänyt arvata, poliitikko ja vaalit! Niistä ei ollut ollut Johnin kanssa puhetta, mutta näin samana päivänä hänen vaalipotrettinsa, A4 mustavalkokopion torin ilmoitustaululla.
No eihän John sen takia. Ei tietenkään. Eihän meillä vielä ole äänioikeuttakaan täällä. Hän vaan sattuu olemaan avoin ja ystävällinen. Joka kerta kylällä käydessämme olemme törmänneet häneen. John kysellyt oloistamme, ja me toivottaneet lykkyä. Vaalit olivat pietarinpäivänä, mutta eilen ei ollut Johnille vielä tietoa tullut, joko/tai?
Hauska piirre provinssin päättäjien vaaleissa ovat symbolit. Luultavasti luku- ja numerotaidottomuuden takia on ehdokkailla kullakin symbolit. Johnille sopiikin ”Talo”, sillä tapasimme hänet uuden talonsa edustalla, ja hän kertoi vielä rakentavansa toisen viereen tätäkin huikeamman näköalan ääreen. Tietysti ”talo” rakentaa yhteiskuntaakin. Muita merkkejä ovat: avain, öljylamppu, kirves, laiva, kanootti, kookospalmu, puu, simpukka,fregattilintu, sateenvarjo, kala.
Veneet harvassa SalomonillaVuosia sitten Salomosaaret olivat purjehtijoille luonnollinen jatko Vanuatulta. Kauden lopulla täällä päätettiin, etelään Australiaan tai pohjoiseen Papuaan. Siitä välistä saattoi suunnata Indonesiaan. Monet jäivät tänne myrskykaudeksikin, sillä Gizossa ei ole koskaan ollut trooppista hirmumyrskyä. Nyt Honiarassa veneitä oli ankkurissa meidän kahden lisäksi pari, välillä oltiin ainoat. Viikkoihin ei ole muita näkynyt. Norossa piipahti yksi belgialainen, mutta Gizoon ankkuroimme taas ihmeeksemme ainoina. Parin päivän aikana ilmestyi kolme aussia. Ja belgialainenkin käväisi. Vielä saimme seuraamme saksalaisen, jo Karibian puolella ja siitä lähtien silloin tällöin kohtaamamme Hippopotamuksen ja sen nuorehkot purjehtijat Sönken ja Judithin. Tätä kirjoittaessa joukko on taas harvennut kolmeen. Selkkaukset ja muutama veneiden ryöstökin Tulagissa, Florida-saarilla eivät houkuttele, vaikka vedet ja ihmiset yleisesti ottaen ovat maailman parhaita.
Tästä kaiverruskauppiaat pitävät, tavaraa.
Meidän reittimme oli maltillinen, mutta Salomosaarten jotkut osat ovat vieläkin alkukantaisimpia paikkoja joihin veneellä voi joutua. Useimmiten positiivisessa mielessä. Mainitut ”Hipotkin” olivat olleet juhlinnan kohteina, eivät onneksi enää osana menua, osuttuaan lahteen, jossa ei koskaan aikaisemmin ollut purjevenettä käynyt.
Nyt kannattaa koskettaa puupäätä, sillä olemme olleet varsin terveitä. Salomosaaret ovat perinteisesti olleet oikeita malariapesäkkeitä. Ei maailma siitä paljoa ole parantunut. Emme ole kuitenkaan halunneet tähän mennessä aloittaa malarian ennaltaehkäisevää lääkitystä. Jotkut sanovat tulevanssa lääkkeistä yhtä sairaiksi, kuin mitä yrittävät välttää. Olemme eläneet, jo muutaman kerran mainittujen Daven ja Franin, ohjeiden mukaan. Heti Honiaraan tullessa apteekkiin ja sieltä pari annosta malarian täsmähoitoon, yksi kuuri a 6 €. Jos kuumetta tulee niin heti pillerit poskeen ja siitä neljä päivää eteenpäin. Ainakin yhtä tärkeää on suojautuminen. Hyvissä ajoin ennen auringon laskua luukut, verkot kiinni. Ötökkäaineita kannattaa käyttää iltaisin. Vielä parempi (iltaisin) on välttää kapakan pöydän houkutuksia. Samalla välttää pöydän alaiset pistiäiset.
Eilen odotimme Billy-immigrationia Norosta meitä ulosselvittämään. Ei tullut, mutta poliisipäällikkö, joka puolestamme on Billyä puhelimella tavoitellut, sanoi: Tänään.
Billy tuli!
Aamulla tuuli ja satoi. Miten Billy tulisi 25:ta mailia avoveneellä. Eikös mitä, Billy ilmestyi. Erään laivan vene oli hänet hakenut. Selvitys oli pikainen. Billy sai sään kunniaksi meiltä käyttämättömän PVC-sadepuvun. Enää ei satanut, mutta Billyllähän oli uusi takkinsa päällään mennessään toiseen veneeseen, lämpöä 30 astetta. Ulosselvityksen tulliosio sujui yhtä hyvin kylällä.
Sisään- ja ulosselvityksiä voi tehdä ja olla tekemättä monella tapaa. Yksi vene oli seilannut läpi koko maan, ja selvittänyt sisään ja ulos samalla kertaa Honiarassa
Pääkatu ja satama kohtaavat
Ainoastaan Honiarassa on ollut tarjolla sanomalehtiä, ja radiolähetyksiä. Gizo on maan toiseksi suurin paikkakunta, ja tänne on muutama sisäinen lento päivässä, mutta lehdet eivät lennä. Kukot kyllä kiekuvat kylällä, mutta kananmunia ei ole ollut saatavilla. Leipää on riittänyt, täsmälleen yhtä laatua, tuoretta, valkoista vuokaleipää. Jos ei kestä pieniä puutteita, ei kannata kotisohvalta vaivautua. Salomosaaret ovat olleet meille hyvä maa. Sen ihmiset erittäin ystävällisiä, jopa kaupanteossaan torjuttuina. Gizossakin, niin räjähtänyt, kun sen onkin, olemme hyvin viikon viihtyneet.
Suhteemme PT-109:ään jäi ohueksi. Jollien säilytystä olisi voinut kohentaa. Ahdasta, matalaa, likaista.
Huomisaamuna to 2.7.2009 aamupalan jälkeen nostamme Chimun kanssa ankkurit ja suuntaamme lounaaseen n. 300 mailin päässä oleville Papua Uuden Guinean Lousiades-saarille ja sieltä aikanaan Port Moresbyyn toisen samanmittaisen etapin päähän.