26.5.2009 Ouvea, Loyaltysaaret | |
2009.05.25 | |
2010.04.13 |
Ankkuroimme Ouvean laguuniin Mulin kylän kirkon edustalle klo 1400. Chimu, kuinkas muuten, nopea HR 40, jo muutamia tunteja aikaisemmin.
Joukkueemme aloittamassa Ouveaan tutusmistaan
Nyt kaikki näyttää paratiisilta. Vitivalkoinen korallihiekkaranta siintää silmänkantamattomiin, kirjan mukaan 16 km. Sen taustana ”banbumajakylä”, päivänvarjonaan vienossa tuulessa leyhyvät kookospalmut.
Loyaltysaaret ovat oma provinssinsa Ranskan Uudessa-Kaledoniassa, 100 km itään siitä. Ouvea on yksi kolmesta suurimmasta saaresta, tosin hyvin erilainen kuin muut, jotka ovat laajaa maamassaa. Tämä on tasasivuisen kolmion muotoinen atolli, jonka yksi sivu on n, 35 kilometrinen ja muodostuu ohuesta melkein yhtenäisestä saaresta. Muut sivut ovat riutoista ja motuista koostuneita.
En aloittanut sateista, koska huomasin, että viime aikoina en ole juuri muista sääilmiöistä kirjoittanut. Pakko on kuitenkin palata asiaan. Kolmas Ile des Pinsin päivämme, lauantai, oli aivan mahdoton, sadetta, sadetta ja myrskytuulta päälle, joten maihin ei ollut asiaa lainkaan. Pyhä valkenikin sitten kuin vedenpaisumuksen jälkeen, kauniina ja kirkkaana. Aloitin vesitäydennyksellä. Rantaan oli aikoinaan rakennettu asiallinen risteilijöiden kuljetusveneiden yhteyslaituri, joka toimi mainiosti myös kymmenkunnan meikäläisen jollalaiturina. Vanhan Lonely Planet-kirjan mukaan saaren lounnollisissa korallionkaloissa säilyvä vesi on hyvää. Uskoin laiturikraanasta saatavan olevan samaa laatua.
Nyt kelpasi myös kipaista maihin. Teimme sen nelistään, nenät kohti saaren korkeimmalle kukkulalle, 262 m, johtavaa polkua. Pienen kilometrin jaksoimme väistellä mutarapakoita vielä tasamaaosuudella, ennenkuin enemmistäpäätöksellä luovuimme. Kivet ja juurakot olivat tosiliukkaita sateiden jäljiltä.
On muutakin puuta kuin "pinesiä"
Saari oli vankisiirtolana 1800-luvun loppupuoliskolla, aluksi Pariisin kommuunista eloonjääneille 3000-4000 sielulle. Patikoimme silloiselle hautausmaalle, jota oli pidetty joltisessa kunnossa. Ihmettelimme vain matkalla, päätien varressa umpeenkasvaneita vankilanraunioita, muureineen, portteineen ja kaltereineen.
Unohtunut matkailunähtävyys
Ile des Pinsin nähtävyydet ovat vähäiset. Muutamassa tunnissa paraatipaikalla sijaitsevat rauniot raivaisi, ja vääntäisi historiasta tosia ja taruja täkäläisistä vankilaoloista. Menestys olisi varma ilman kuluja, eikä lainkaan ”haittaisi” vastapäätä sijaitsevan kauppa/leipomo/snackbaarin toimintaa.
Baie de Kuto, Kapteeni Cook antoi saarille sen nimen, Mäntysaari, korkeiden araucaria columnaris-puiden mukaan.
Emme etsineet Pinsin viranomaisia lainkaan, eivätkä he meitä, vaan nostimme eilisaamuna ankkurit. Kyllä lahdellakin puhalteli, mutta heti ulkopuolella, sadepuuskassa, piti pohjareivata iso ja gennistä saatoimme jättää vain runsaan kulmavahvistuksen vetoon. Arvioin 20 m/s, mutta kuuroon häipyvän Chimun mittarit olivat näyttäneet vain runsaat 18 m/s. Epäilin silti, että sääprofeettamme Timon metrit ja solmut olivat sekaantuneet. Hyvin pian suunta helpottui sivumyötäiseksi, mutta merenkäynti jatkoi kasvamistaan. Heittoja, hyppyjä, rojauksia ja roiskeet päälle. Onneksi jo kolmen tunnin kuluttua meri hieman tasoittui, kun lähestyimme Passe de Sarcellea. Olin katsellut vuorovesivirtadiamondia, joka ei tosin ollut kapeassa kohdassa: Vastavirta alle solmun. Se vuorovedestä, mutta nyt painoikin etelästä myrskytuuli riuttasuppiloon. Pian etenimme pohjan suhteen yli kymmenen solmua ja vauhti kiihtyi vielä 11,2:een mailin levyisessä kapeikossa, vähentyäkseen asteittain, mutta vielä kolmen mailin päässä ulkomerellä virtaus työnsi 4-5 lisäsolmua laantuen sitten pian kokonaan. Chimu oli varoitellut suoraan ylöspäin hyppivistä, monimetrisistä aalloista, mutta, ehkä laskettelimme eri paikoista. Kyllä hyppyvettä meilläkin oli, mutta usein viiletimme pyörteiden siloittamien vesialueiden läpi.
Näytti aluksi, että joudutaan jarruttelemaan päivänvaloon, mutta ”Ei aina käy, kuin haaveillaan” kuten laulussa. Tuuli keveni yötä myöten ja melkoinen hoippuminen sekaisessa mainingissa olivat illan ilomme ja rikin räminä tuutulaulumme. Aamusaapuminen perille vääntyi pikkuhiljaa alussa kerrotuun iltapäivään.