23.1.2009 Jo kaksi viikkoa Aucklandissa | |
2009.01.30 | |
2010.04.13 |
Aucklandin miljoonakaupunkiin on helppo tulla veneellä. Meillä etuna olivat vuosien takaiset kokemukset ja nyt Chimun viime hetken tiedot ja apu.
Lähikulmia on kävelty ja pyöräilty. Chimun Sirkka-Liisan ja Timon vuokra-autolla pääsimme vähän kauemmaksikin, mutta vilkkaassa liikenteessä kartta polvilla ja sormi vielä edellisessä risteyksessä, ei maisema avaudu koko kauneudessaan.
Eteläisen pallonpuoliskon suurin venesatamaEtusivumme googlen sijaintikuvassa näin ensi kertaa kuinka täsmällinen gps-sijainti voi olla. Antennimme, veneen perässä, taitaa olla metrin päässä karttakuvan osoittamasta pisteestä.
Westhavenissa sanotaan olevan yli 2000 venepaikkaa ja ainakin neljä pursiseuraa. Mastometsä kasvaa tiheänä, mutta meistä tuntuu, että moottoriveneiden määrä olisi suhteessa kasvanut enemmän. Niiden yläohjaamot hipovat meidän saalinkien korkeutta, ja sadat hevosvoimat murisevat joka suuntaan työntäviä potkureita voimaten. Pitää kuitenkin kehua, että kaikkien liikkeet ovat hillittyjä. Voimannäyttöä ei ainakaan sataman sisällä esiinny lainkaan.
Olemme vain parin kilometrin päässä keskustasta, venetarvikeliikkeet sopivasti puolivälissä. Whangarein veneistä puolet, ehkä 100, on ulkolaisia. Westhavenissa saa vieraslippua hakea. Kolme tai neljä on havaittu, ei montaa tuhansista. Varsinaiset sataman palvelut vessat, vesipostit ja pesulat löytyvät. Ovat pienet ja siistit, kuin yksityiset, pyykit koneeseen kun haluaa, ilman vuoron odottelua. Tämän kaiken ihanuuden saa alle 10 €/päivä. Polkupyörät tosin ovat tarpeeseen helpottamaan reissaamista jo pitkillä, satametrisillä laitureilla.
Purjevenekanta on perinteistä, paikallista suunnittelua. Se ei tarkoita vanhanaikaista, jota tietenkin myös löytyy. Ei, tyypillinen aucklandilainen purjevene on sporttinen, vaikka olisi kuinka matkaveneeksi suunniteltu. Keveys ja yksinkertaisuus on silmiinpistävää. Reilun purjepinnan kanssa sellainen liikkuu liukkaasti. Etenkin, kun viikkokilpailuissakin, n.100 venettä, on täydet miehistöt, ja kankaat ovat kaikkea muuta kuin valkoiset, mylaria, kevlaria, hiilikuitua.
Pieni maailmaJouluna 2000 Whitleyt, Brett syntyisin Aucklandista ja Sari Kotkan Tiutisesta, kävivät meitä tervehtimässä täällä Westhavenissa. Jossain välissä Iiris seilasi Kyprokselle ja saimme nauttia heidän vieraanvaraisuudestaan Nikosiassa. Nyt oli pallon heilahdus taas tuonut meidät yhtäaikaa Aucklandiin. Me emme mielestämme olleet vanhentuneet kuin hitusen, mutta Julianne nyt 11v ja Sam 9v olivat varttuneet monta vuotta.
Mitähän lapset tekisivät iltapäivän kestävällä venevierailulla. Samin mielestä meidän olisi pitänyt mennä seilaamaan. Niin minunkin, mutta... Sam huomasi kunnonkokoisia 40 cm, kaloja laiturin kupeessa, ja kysyi olisiko narunpätkää, johon solmisi leipäpalan. Uskalsin varovasti epäillä tuloksia. Sam ei masentunut vaan kehitteli: Naruun sidottu pyykkipoika voisi olla oiva pyydys.
Whitleyt kalavälineitä selvittämässä
Iiriksellä kalastusvälineet ovat alkeelliset ja vähiten käytössä, ehkä v. 2001 viimeksi, mutta pakko oli miettiä ja löytää pari muovitötteröön kelattua siimaa ja ruosteista koukkua. Mansikat ovat makeita. Miksei sitten kalalle koukkuun, päätteli Sam. Croissantitkaan eivät ole hassumpia, ja kalat olivat samaa mieltä. Kamerakin löytyi, ja Chimun Timo kävi printtaamassa tuoreen todisteen isoisälle lahden taakse Devonportiin. Ja kaikilla oli niin mukavaa.
Sam Whitley ja saalis